U Danima vakufa kamen temeljac za vakuf čije je zrno posijano prije 146 godina

Riječ je o projektu vrijednom oko četiri stotine hiljada konvertibilnih maraka (KM), koji finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Prema riječima direktora Vakufske direkcije IZBiH Senaida Zajimovića ovaj projekat je samo jedan u nizu koji najbolje pokazuju da Generalna direkcija vakufa Turske i Vakufska direkcija IZBiH ne realizuju samo vjerske projekte, nego i one ekonomske, obrazovne i humanitarne projekte.

Adnan Ertem, generalni direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske, u svom obraćanju je istakao kako su ciljevi direkcije, na čijem je čelu, u tom pravcu da kada se nešto već gradi, onda ono treba da donosi i dobit, ali svakako se podrazumijeva da je to u primarnoj svrsi vakuf. Kako je istakao, i Divanhana, koja će biti izgrađena u Kiseljaku, imat će taj cilj da ostvari određeni dohodak kako bi sam objekat mogao da se održava.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc kazao je kako Turska i Bosna i Hercegovina imaju veoma dobre političke i ekonomske odnose, a jedan od najboljih pokazatelja dobrih odnosa između dviju zemalja zapravo su projekti kojima se štiti zajedničko kulturno naslijeđe.

Muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković je poručio kako se nada da će i ovaj vakufski objekat biti jedan novi ornament, novi ukras i biljeg na prelijepom ćilimu tursko-bosanskog prijatljstva. Svečanosti su prisustvovali i glavni imam Medžlisa Kiseljak Kenan ef. Bajrić, predsjednik ovog Medžlisa Nermin Merhemić, ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Turske u BiH Hasan Atli, brojne džematlije i gosti.

Nakon obraćanja, uručeni su prigodni pokloni, potom je muftija Ljevaković pročio dovu, te je svečano položen kamen temeljac za vakufsko-poslovni centar “Divanhana”, koji bi trebao biti gotov za 300 dana.