U Davosu među 3.000 učesnika nema nikoga iz BiH

Forumu u Davosu u Švicarkoj prisustvuju zvaničnici iz cijelog svijeta, jer je to prilika da se razgovara o aktuelnim temama. Na ovogodišnjem forumu očekuje se više od 3.000 učesnika.

Na ovom forumu prisustvovat će i premijeri Hrvatske i Srbije Andrej Plenković i Aleksandar Vučić te će održati i sastanak na marginama foruma te razgovarati o odnosima dvije države.

Osnovna ideja tokom sljedećih nekoliko dana je promocija globalizacije i slobodne trgovine, ali će se raspravljat i o tome kako zaustaviti popularizaciju nacionalizma i skepticizma, ali i kako osnažiti srednju klasu.

Iz Vučićevog kabineta najavljeno je da će se sastati i sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, sa kojim će razmijeniti mišljenje o situaciji u regionu. On je ocijenio da će Srbija ove godine imati najdinamičniji i najvažniji nastup na pomenutom skupu u Davosu, imajući u vidu političku situaciju u regionu, Evropi i svijetu. Vučić je poručio i da susrete u Davosu treba iskoristiti da ojača poziciju Srbije.

Najviše interesa pobuđuje nastup kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji na Davos dolazi prvi put da bi promovirao ideju panazijskoga trgovinskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

(Patria)