U Doboju organiziran Forum “Održive povratničke zajednice u entitetu RS”

Date:

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica danas je u Doboju organiziralo Forum “Održive povratničke zajednice u entitetu RS – izazovi i perspektive”.

– Ovo je godišnja konferencija Ministarstva na kojoj predstavljamo programe rada i planove za iduću godinu. Na Forumu učestvuju izabrani odobrnici u skupštinama, općinama i gradovima u entitetu RS, narodni poslanici i delegati, te aktivisti nevladinih organizacija. Imamo različite tematske cjeline gdje svako od sudionika izabere gdje može dati najveći doprinos i onda kroz prijedloge i sugestije koristimo zaključke kako bi početkom naredne godine pri usvajanju programa Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine za podršku povratka uvažili mišljenje izabranih zvaničnika sa lokalnog nivoa – kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Ističe da je novina na ovogodišnjem Forumu da će se više pažnje posvetiti saradnji sa dijasporom, odnosno institucionalnom povezivanju sa dijasporom.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je da se rado odazvao učešću na Formu kako bi dao podršku projektima koji će se odnositi na dalju podršku održivom povratku.

– Bosanskohercegovačko društvo i građani u Bosni i Hercegovini su pogođeni različitim problemima, a najranjiviji dio tog društva jesu povratnici, tako da je to jedan poseban segment društva kojem moramo posvetiti posebnu pažnju. Bez ostanka Bošnjaka i Hrvata u RS i Srba u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine ustvari nema zanavljanja, obnove, integracije multietničke supstance Bosne i Hercegovine, tako da je ovaj najranjiviji dio bosanskohercegovačkog društva ustvari i šansa da se u velikoj mjeri zanovi i ono društvo kako ga se sjećamo prije rata – naveo je Izetbegović.

Posebno je ukazao na činjenicu da su potrebni projekti koji se direktno odnose na zapošljavanje ljudi, nastavak izgradnje infrastrukture i projekti koji se odnose na sigurnost.

– Dakle, jedan multidisciplinaran pristup ali mislim da je sve lakše kada se osiguraju potrebna sredstva. Tako da će naš poseban fokus biti na tome da se osiguraju sredstva za sljedeća dva mandata, za sljedećih osam godina – poručio je Izetbegović.

Jedan od uvodničara na Forumu je potpredsjednik SDP-a Bosne i Hercegovine Vojin Mijatović.

– Razgovarat ćemo o svemu što smo radili do sada i što moramo uraditi do izbora koji nas čekaju naredne godine. Nažalost poraz svih nas u Bosni i Hercegovini je što 20 godina nakon rata nismo riješili gorući socijalni i društveni problem, reintegraciju društva – kazao je Mijatović.

Na forumu su organizovana tri panela, na kojima se učesnici bave uključenostima povratnika u izborni sistem, saradnji s iseljeništvom, te obrazovanjem koje treba dovesti do održivog povratka.

– Ovo su teme o kojima moramo svi pričati, ovdje nema vlasti i opozicije. Ovo je problem bh. društva koji možemo samo zajedno riješiti – dodao je Mijatović.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related