U Donjem Vakufu promovisana knjiga o dovištima na području Travničkog muftijstva

– Knjiga je od izuzetne važnosti za poznavanje naše duhovne, kulturne i historijske prošlosti, a govori o duhovnom kontinuitetu Bošnjaka u ovim krajevima. Pisana je stručno, studiozno i naučnim metodama koje odgovaraju tematici. Autor je veoma uspješno prikazao naš duhovni razvoj od ilirskog vremena do modernog islamskog doba – kazao je predstavljajući knjigu prisutnima prof. Husein Čepalo.

Recenzije za knjigu, koja sadrži 480 stranica s tekstovima o dovištima i svetim mjestima gdje se okupljaju Bošnjaci, potpisuju akademik Enes Karić i prof. dr. Ahmet Alibašić.

– Kao nekog ko se bavi istraživanjem naše duhovne historije prošlosti zanimalo me kakvi su korijeni Ajvatovice i drugih duhovnih središta na kojima se Bošnjaci stoljećima okupljaju. Zato sam na Fakultetu islamskih nauka upisao doktorat, a moja doktorska teza bila je „Dovišta na području Muftijstva travničkog“. Pokušao sam predstaviti sva molitvišta i dovišta i pokazati duhovnu historiju Bošnjaka – kazao je autor knjige.

U svojoj knjizi Duranović je, između ostalog, pisao o tome da li su dovišta sveta mjesta muslimana u BiH, o metodologiji za prepoznavanje staroslavenskih svetišta, porijeklu učenja dova pored mezarja evlija i dobrih ljudi, sinkretističkim elementima u obredu kišnih dovišta, turbetima Ajvaz-dede, Hasana Kafije Pruščaka, Torlak-Alije, Đerzeleza Alije, Ibrahim-dede, Ismail-dede i, uopšte posjećivanju turbeta.