U Džematu Fedžr u Minhenu 12 mualima radi u mektebskoj nastavi

Date:

U džematu Fedžr u Minhenu (Njemačka) angažovano je 12 mualima za rad sa polaznicima mekteba. Izet-ef. Bibić navodi da mektebska pouka u dijaspori nije samo klasično podučavanje djece vjerskim sadržajima.

– Mi kroz mektebsku pouku, pored toga što pokušavamo dočarati vjeru našoj djeci, trudimo se da im dočaramo i osjećaj nacionalne i kulturološke pripadnosti kao i osjećaj svih onih odgojno–vaspitnih vrijednosti sa kojima smo došli u Njemačku, a koje bismo željeli da po svaku cijenu prenesemo na mlađe generacije – kaže imam Bibić.

Zbog globalne epidemije virusom korona mekteb je više od 6 mjeseci pauzirao sa direktnom mektebskom nastavom u džamiji, a tokom pauze organizirana je nastava na raznim internetskim platformama.

– Tako smo pokušali nadomjestiti tu prazninu, međutim, osjećaj prisustva djece na nastavi i taj fizičko-vizuelni kontkat je prosto nezamjenljiv – ističe Bibić i dodaje da je nova školska/mektebska godina započeta uz poštivanje svih zakonskih mjera koje je propisala Vlada Bavarske. – Djecu smo podijelili u više manjih grupa sa različitim terminalnim blokovima nastave – pojašnjava Bibić.

Odziv djece je više nego zadovoljavajući ako se uzme u obzir cjelokupna situacija sa kojom se društvo susreće, a već prvog mektebskog dana upisano je više od 120 djece. Taj broj sa svakom mektebskom nastavom se povećava.

– Pored mualima u mektebskoj nastavi veoma važan faktor igra i roditeljsko vijeće koje ulaže velike napore kako bi mektebska nastava sa tehničke strane besprekorno funkcionisala – napominje na kraju Izet-ef. Bibić.

Mekteb džemata Fedžr -  U Džematu Fedžr u Minhenu 12 mualima radi u mektebskoj nastavi
Mekteb džemata Fedžr

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related