U džematu Vöcklabruck počela izgradnja džamije: Generacijski projekat

Date:

U džematu Vöcklabruck, u Austriji, počela je izgradnja džamije. Kako su za Preporod.info rekli iz džemata, ovaj generacijski projekat će omogućiti muslimanima Bošnjacima da imaju mjesto gdje će čuvati i njegovati svoj identitet, te da će to mjesto biti epicentar za njih.

Ovim povodom razgovarali smo s Adem-ef. Hasanovićem, Edinom Kaminićem, Sadžid-ef. Tulićem i Rusmirom Smajlovićem.

Radovi na džamiji teku po planu, koji je uspostavilo rukovodstvo džemata i džematlije kojesu zadužene za ovaj projekat.

– Posebno smo ponosni i drago nam je što dosta naših džematlija iz različitih struka učestvuje u projektu i na profesionalan način uveliko doprinose gradnji džamije. Zemljište smo kupili i sve dozvole završili u 2020. godini. a već u 2021. godini u mjesecu oktobru smo počeli s radovima. U utorak, 8. februara, smo uzdigli prve zidine našeg mesdžida koji se nalazi na samom ulazu u grad Vöcklabruck. Uz Allahovu pomoć i dozvolu i na osnovu dosadašnjeg iskustva vjerujemo da će i ostatak radova ići svojim tokom i da nećemo imati velikih problema – rekli su nam.

273173167_1850355651829697_3478343242609492413_n.jpg - U džematu Vöcklabruck počela izgradnja džamije: Generacijski projekat

Džematlije posebno ohrabruje to što su prepreke koje su imali, lahko rješavali.

– S obzirom da smo dosta finansija uložili u dosadašnje faze projekta, a to su kupovina zemljišta, priprema zemljišta, temelj i evo sad i kostur građevine, očekujemo i nadamo se pomoći van našeg džemata. S tim u vezi već smo krenuli u akciju prikupljanja novca online putem stranice dzemat-vb.at a i naravno na naš klasični način kroz sergije u drugim džematima širom Austrije. Ohrabruje nas to što su drugi džemati otvoreni i žele nam pomoći. Ne bismo se još usudili da govorimo o nekom terminu kao završnom, ali smo dosta optimistični da će to biti u kratkom roku, ako Bog da – naveli su za Preporod.info.

U mesdžidu će se obavljati namazii sve ostale aktivnosti predviđene za taj prostor. Prostor za obavljanje namaza će iznositi 600m².

– To je prva faza projekta u kojoj se trenutno nalazimo. Druga faza projekta je popratni obrazovno-administrativni kompleks koji će biti veći od samog mesdžida i koji će u sebi sadržati abdesthane, čajhanu, učionice, biro, razne sobe predviđene za omladinu, žene, musafire i tako dalje. Naš plan je podijeljen na dvije faze jer nam je najprije potrebno mjesto za obavljanje namaza i sličnih aktivnosti, a popratne stvari možemo vremenom onda dalje graditi i razvijati. Bitno je spomenuti da se s ovim planom i fazama projekta uspio izvući maksimum od datih okolnosti, pri tome misleći na sami prostor za gradnju ali i na finansijske mogućnosti samog džemata, jer naš džemat broji oko 200 domaćinstava, a ovdje se zaista radi o velikom projektu koji će biti milionski kada se sve završi i sumira – naglasili su.

Od osnivanja džemata 2005. godine, ovo džematlijama predstavlja najsretniji momenat.

– Ovaj generacijski projekat će konačno omogućiti muslimanima Bošnjacima da imaju svoje mjesto gdje će čuvati i njegovati svoj identitet prvenstveno kao muslimani, ali i kao Bošnjaci. Ovo mjesto će biti epicentar za nas, sazadatkom da brine o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti svih muslimana, uz međuvjersku toleranciju i uvažavanje ostalih koji žive s nama, a sve u cilju jačanja zajednice u kojoj živimo. Imajući u vidu izazove izloženosti asimilaciji i otuđenja od našeg bošnjačko-muslimanskog identiteta, ovaj projekat uliva sigurnost da ćemo kroz institucionalnu vezu s našom Islamskom zajednicom u Bosni iHercegovini te domovinom Bosnom iHercegovinom sigurno moći dočekati našu budućnost bez straha da izgubimo identitet. Džamija je u tom smislu dobila veoma važnu uloga na zapadu za muslimane i od krucijalne je važnosti za jedan prostor gdje žive muslimani – poručili su.

273491688_1853069094891686_4918703724909524098_n.jpg - U džematu Vöcklabruck počela izgradnja džamije: Generacijski projekat

Za kraj, osvrnuli su se i na aktivnosti koje se provode u džematu.

– Trudimo se da ponudimo našim džematlijama što više u skladu onoga što smo u mogućnosti. Posebno nam je bitno i krenuli smo u strategiju osvješćivanja naših džematlija za ovaj projekat i njegovu odgovornost kada bude završen. U tom smislu gledamo da prvenstveno vjerski ali i organizatorno, međuljudski, sistemski i vizionarski pripremimo naš džemat za ovu građevinu. Nama nije cilj sama građevina nego istinski, vjerski, džematski život unutar ovog kompleksa. Na nama je da oživimo istinski duh življenja džemata, da smo organizovani i spremni pomoći, poboljšati, ostvariti dobro i to ne samo za muslimane nego sve stanovnike našeg grada. Želimo da se u našem džematu osjećaju svi udobno i da bude prohodan cijelog dana kroz cijelu sedmicu, da bude mjesto sastajanja, jačanja u vjeri, upoznavanja, pomaganja i u konačnici življenja – zaključili su Adem-ef. Hasanović, Edin Kaminić, Sadžid-ef. Tulić i Rusmir Smajlović.

(Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related