U eksploziji u džamiji u Kabulu četvero ubijenih

Date:

Najmanje četiri osobe su poginule u eksploziji bombe u petak u džamiji u zapadnom Kabulu, među kojima je i imam Mofleh Frotan, dok je osam osoba ranjeno, saopćio je zvaničnik afganistanske vlade.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Tariq Arian izjavio je da je bomba podmetnuta u džamiji, ali nije objavio dodatne detalje. Policija je okružila taj kvart i pomogla je u prebacivanju ranjenih u ambulantna vozila i u obližnje bolnice, prenosi AP.

Niko nije preuzeo odgovornost za današnji napad.

Frotan je bio jedan od najuglednijih imama u afganistanskoj prijestonici.

Nasilje je buknulo u posljednjim sedmicama u Afganistanu, dok je odgovornost za većinu napada preuzeo ogranak takozvane Islamske države, sa sjedištem u istočnoj pokrajini Nangarhar. U ovom su mjesecu teroristi koji se predstavljaju kao pripadnici te organizacije podmetnuli eksplozive u džamiji u kvartu Kabula Vezir Akbar Khan, ubivši imama i ranivši još osam ljudi.

Takozvana Islamska država, koja smatra šiite otpadnicima od vjere, objavila je rat afganistanskim šiitima, ali također napada i sunitske džamije. Danas napadnuta džamija je sunitska.

Ogranak tzv. Islamske države također je preuzeo odgovornost za napad na autobus koji je prevozio novinare u Kabulu 30. maja u kome su ubijene dvije osobe. Također je preuzela odgovornost za napad prošlog mjeseca na sahranu lokalnog ratnog vođe lojalnog vladi kada je ubijeno 35 ljudi.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related