U entitetu FBiH ublažene epidemiološke mjere

Date:

Pomoćnica ministra zdravstva entiteta FBiH Marina Bera izjavila je danas u Sarajevu da je nošenje maski u otvorenom i zatvorenom prostoru u entitetu FBiH od danas preporuka a ne naredba.

Bera je nakon sjednice Vlade entiteta FBiH istakla da su epidemiološke mjere ublažene s obzirom na to da su svi indikatori poput broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih u značajnom padu.

Dodala je da se to odnosi i na okupljanja u zatvorenom prostoru na kojim je sada dozvoljeno do 300 osoba ako je moguće osigurati distancu od dva metra, a za veća okupljanja potrebno je poštivati pravilo vakcinisan/prebolio/testiran.

Bera je navela da je dozvoljeno prisustvo publike na sportskim događajima na otvorenom i u zatvorenom prostoru uz poštivanje epidemioloških mjera, a ukoliko prisustvuje više od 300 osoba potrebno je poštivati vakcinisan/prebolio/testiran pravilo.

– Obaveza nošenja maski ostaje kad su u pitanju zdravstvene ustanove, socijalne ustanove svih tipova, starački domovi, ustanove za zbrinjavanje osoba s posebnim potrebama, kazneno-popravni zavodi, te javni prevoz – naglasila je Bera.

Bera je pojasnila da se nošenje maski i dalje preporučuje starijim osobama i hroničnim bolesnicima, posebno u zatvorenim prostorima.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related