U Federaciji BiH kardiovaskularne bolesti u prošloj godini bile vodeći uzrok smrtnosti uz COVID

Svjetski dan srca obilježava se svake godine 29. septembra, a ove godine globalna kampanja provodi se pod sloganom „ Koristite srce za svako srce!”. Kardiovaskularne bolesti naziv je za bolesti srca i krvnih žila te su one najčešći uzrok smrti na svijetu.  

Podaci iz Zdravstveno statističkog godišnjaka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za prošlu godinu pokazuju da u ukupnoj smrtnosti u Federaciji BiH, odmah nakon COVID-19, dominiraju akutni infarkt miokarda, moždani udar, esencijalna hipertenzija i hronična ishemična oboljenja srca. 

Inače, u maju 2012. godine, svjetski čelnici obavezali su se da će do 2025. godine smanjiti globalnu smrtnost od nezaraznih bolesti za 25%.  Kardiovaskularna bolest (CVD) odgovorna je za gotovo polovinu svih smrtnih slučajeva nezaraznih bolesti  zbog čega je Svjetski dan srca savršena platforma za ujedinjenje u borbi protiv CVD-a koji je vodeći uzrok smrti u svijetu, svake godine odnese 18,6 miliona života, podaci su Svjetske federacije za srce. 

CVD je kategorija bolesti koje pogađaju srce ili krvne žile, arterije i vene. Uzrok može biti kombinacija socioekonomskih, bihejvioralnih i okolišnih faktora rizika, uključujući visoki krvni pritisak, nezdravu prehranu, visoki holesterol, dijabetes, zagađenje zraka, pretilost, upotrebu duhana, bolesti bubrega, fizičku neaktivnost, stres.

Cilj Svjetskog dana srca  je potaknuti edukativne aktivnosti, kako bi se kontroliranjem faktora rizika kao što su upotreba duhana, nezdrava prehrana i fizička neaktivnost, moglo izbjeći najmanje 80% preuranjenih smrti uzrokovanih  bolestima srca i moždanim  udarom. 

Kada je riječ o pristupu liječenju i podršci oboljelim od CVD-a  uveliko se razlikuje u cijelom svijetu. Više od 75% smrtnih slučajeva izazvanih CVD-om  događa se u zemljama s niskim do srednjim dohotkom ali dostupnost  zdravstvenih usluga može biti problem bilo gdje. Uključivanjem u globalne događaje kao što su Svjetski dan srca, kao i lokalnim aktivnostima, data je mogućnost širenja svijesti  i pomoći u promjeni života cijelog čovječanstva. 

– Zagađenje zraka uzima živote 7 miliona ljudi svake godine i  odgovorno je za 25% svih smrtnih slučajeva od CVD-a. Psihološki stres može udvostručiti rizik od srčanog udara. Vježbanje, meditacija i dovoljno kvalitetnog sna pomažu u snižavanju nivoa stresa.  Odupiranjem štetnim mehanizmima suočavanja i lošim navikama izazvanim stresom,  svako od nas može povećati zdravlje srca – naveli sui z ZZJZ FBiH. 

Svjetski dan srca je globalna  kampanja tokom koje pojedinci, obitelji, zajednice i vlade širom svijeta učestvuju u brojnim aktivnostima, kako bi preuzeli brigu o svom zdravlju srca i zdravlju drugih. Svjetska federacija za srce kroz ovu kampanju ujedinjuje ljude iz svih zemalja u borbi protiv CVD-a,  te nadahnjuje i pokreće međunarodnu akciju za poticanje zdravog života širom svijeta.