U Galeriji Općine Novi Grad otvorena izložba Gazi Husrev-begove biblioteke ‘Zlatni vez’

Date:

U Galeriji Općine Novi Grad svečano je otvorena izložba pod nazivom “Zlatni vez”, koju su pripremili uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Na izložbi su predstavljeni kaligrafski radovi proslavljenih bosanskohercegovačkih kaligrafa iz 19. i 20. stoljeća.

Izložene su kompozicije naših vrhunskih kaligrafa poput Abdulaha Ajni Hasagića, hfz. Huseina Rakim ef. Islamovića, Ali Šerif ef. Faginovića, Muhameda Mujagića, Muhameda Akifa Hadžihusejnovića, kao i jedan broj nepotpisanih kaligrafskih radova. Posjetioci će, između ostalog imati priliku pogledati i nedavno pronađene ispise našeg vrhunskog kaligrafa Abdulaha Ajni Hasagića, a koju javnost do sada nije imala priliku vidjeti.

Prilikom otvaranja izložbe obratili su se direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

– Znamo da je vrijeme pandemije unijelo mnoge promjene u naše živote, naročito kada su institucije kulture u pitanju, u velikoj mjeri prošla godina je bila godina u kojoj ustanove kulture skoro da nisu radile. Galerija Novi Grad je prošlu godinu radila u ograničenim uvjetima, a ove godine se nadam da će biti bolja situacija. Drago mi je da s početka godine imamo jednu ovakvu izuzetno zanimljivu izložbu, jedne od najstarijih kulturnih ustanova u našoj zemlji – rekao je načelnik Efendić, najavivši za neredni period interesantne postavke u Galeriji Novi Grad.

Direktor Lavić je kazao da se izložbom „Zlatni vez“, vežu niti saradnje Gazi Husrev-begove biblioteke s Općinom Novi Grad Sarajevo, koja traje već petu godinu.

– Možemo je slobodno nazvati zlatnom niti i zlatnim vezom, zato što je ona uspješna, na obostrano zadovoljstvo, a s ciljem da budemo na usluzi građanima grada Sarajeva koji su korisnici i Općine Novi Grad i Gazi Husrev-begove biblioteke. Biblioteka osim rukopisnog fundusa, arhivske građe i drugih biblioteških materijala, posjeduje značajnu zbirku muzejskih artefakata, preko 1.200, a ovo je prilika da dio toga blaga prezentiramo ovdje u Galeriji Općine Novi Grad, gdje će građani Sarajeva i drugi posjetioci, biti u prilici u narednih desetak dana, do 11. februara, vidjeti kaligrafske ispise sedam autora, kaligrafske ispise – posebne vrste umjetnosti, a to je kaligrafija ljudi, naših bh. umjetnika iz 18. i 19. stoljeća, koji su ljubavlju prema pisanoj riječi i dragome Bogu, ispisivali svoje radove, često se i nepotpisujući – rekao je Lavić.

Posebno je istaknuo kaligrafe Huseina Rakim ef. Islamovića, Abdulaha Ajni Hasagića, Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka, nekadašnjeg gradonačelnika Sarajeva, koji je osim političkog i književnog angažmana, godinama neumorno radio na prikupljanju našega usmenoga blaga. On je ostavio traga i u ovome dijelu kaligrafije, odnosno islamske umjetnosti, ispisavši četiri vrlo vrijedne levhe, dvije se čuvaju u Gazinoj biblioteci, jedna krasi zidove Gazi Husrev-begove džamije, a jedna se nalazi u muzeju Gazi Husrev-beg.

Kada je u pitanju Abdulah Ajni Hasagić, Lavić je kazao da su upravo u Galeriji Općine Novi Grad prvi put predstavljeni njegovi ispisi, koji su pronađeni prije samo nekoliko mjeseci i prvi put su izloženi očima i pažnji naše javnosti.

Ova vrijedna izložba može se pogledati do 11. februara ove godine, radnim danima u periodu od 10 do 16 sati, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related