U Galeriji ‘Preporod’ izložba ‘Diplomatski put Alije Izetbegovića’

Date:

Dokumentarna izložba fotografija i dokumenata “Diplomatski put Alije Izetbegovića“, u organizaciji JU Muzej “Alija Izetbegović” i u saradnji sa BZK “Preporod”, otvorena je danas u Galeriji “Preporod“.

U okviru izložbe prikazan je rad Alije Izetbegovića u kontekstu jačanja pozicije Republike Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je ovom prilikom istakao da je Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.

-Alija Izetbegović je bio na čelu Bosne i Hercegovine kada je bilo najteže – kazao je Džaferović, istakavši da je Alija Izebegović bio na čelu države u vremenu osiguranja nezavisnosti BiH, njenog međunarodnog priznanja i u vremenu odbrane BiH od agresije.

-Pod njegovim vodstvom Bosna i Hercegovina je odbranjena od agresije i očuvana je cjelovita, demoktarska Bosna i Hercegovina – poručio je Džaferović.

On je naglasio kako je važno da se podsjeća na aktivnosti i ostavštinu Alije Izetbegovića i kroz ovakve izložbe, te da ta intelektualna i politička ostavština treba biti afirmirana na način koji to Izetbegović zaslužuje.

Direktorica Muzeja Alija Izetbegovića Nađa Berberović-Dizdarević kazala je da izložbom ova institucija simbolično obilježava 29 godina od dana kada je Bosna i Hercegovina zvanično postala članica Ujedinjenih naroda, što se desilo 22 maja 1992. godine.

-Izložbu čini 30 panoa i podijeljena je na tri hronološke faze: to je predratni period, period agresije i period diplomatskog djelovanja prvog predsjednika Predsjedništva BiH. U okviru izložbe prikazano je više od stotinu fotografija i dokumenata koji su preuzeti iz privatne arhive predsjednika Izetbegovića. Što znači da su mnoge fotografije i dokumenati po prvi put predstavljeni u javnosti – kazala je Berberović-Dizdarević

Podsjetila je da je Alija Izetbegović ostvario čvrste diplomatske veze s liderima i sa istoka i sa zapada te da su i te aktivnosti prikazane na ovoj izložbi.

O ulozi predsjednika Alije Izetbegovića te značaju njegovanja kulture sjećanja, govorio je i predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related