U Gazi održana manifestacija “Palestinski dan ranjenika”

U Pojasu Gaze danas je održana manifestacija “13. mart – Palestinski dan ranjenika” kojoj je prisustvovao veliki broj ljudi.

Manifestacija je održana ispred zgrade Međunarodnog komiteta Crvenog križa u Pojasu Gaze, na poziv Vijeća palestinskih nacionalnih i islamskih snaga, koji uključuje većinu palestinskih organizacija i pokreta.

Skupu su prisustvovali i Palestinci koji su proteklih godina ranjeni u izraelskim napadima, navodi Anadolija.

Amir al-Jeab, predstavnik Palestinske demokratske unije (FIDA), pozvao je međunarodnu zajednicu da pruži neophodnu podršku kako bi ranjeni Palestinci imali pristojne uvjete života.

Baha al-Lahham, jedan od Palestinaca koji su ranjeni u izraelskim napadima, istakao je da oni nisu samo broj.

– Na Palestinski dan ranjenika poručujemo da iza svakog ranjenika stoji neka priča o nadi, boli i herojstvu – kazao je ovaj Palestinac.

Palestinski pokret Hamas je također objavio saopštenje u kojem se navodi da palestinski ranjenici nikada ne smiju biti zaboravljeni.

– Naši ranjenici su primjer prkosa i upornosti na putu borbe bez premca – navodi organizacija Hamas te poručuje da je pitanje ranjenika nacionalno pitanje koje nikada ne treba zanemariti.

Odlukom bivšeg predsjednika Palestine Yassera Arafata iz 1968. godine, 13. mart je proglašen kao “Palestinski dan ranjenika”. Tog dana Palestinci, koji godinama trpe napade i nasilje Izraela, raznim aktivnostima i skupovima pokušavaju da se njihov glas snažnije čuje u svijetu.

(Preporod.info)