U Gazi potvrđeni prvi slučajevi zaraze koronavirusom, upućen apel za pomoć

Date:

Prvi slučajevi zaraze koronavirusom potvrđeni su i u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi u kojoj je zdravstveni sistem posrnuo zbog višegodišnje izraelske blokade i embarga.

Ministar zdravstva u Gazi Yusuf Eburrish kazao je da su dvije osobe bile pozitivne na testu na koronavirus i da je riječ o osobama koje su se u četvrtak vratile iz Pakistana.

On je kazao da su zaraženi ušli na graničnom prijelazu Rafah i da su bili u karantini.

Vlasti blokirane palestinske enklave Gaze traže hitnu pomoć od međunarodnih humanitarnih organizacija u borbi protiv širenja koronavirusa.

 – Pozivamo međunarodne humanitarne organizacije da nam osiguraju potrebnu medicinsku opremu, uključujući respiratore, instrumente potrebne za intenzivnu njegu, lijekove, setove za testove na koronavirus i zaštitnu opremu – navodi se u jučerašnjem apelu Ministarstva zdravstva u Gazi.

Proteklih dana se iz inozemstva u Gazu vratilo 1.198 osoba koje su smještene u karantine na 18 lokacija.

Širenje koronavirusa u Gazi moglo bi imati nesagledive posljedice jer je riječ o palestinskoj enklavi u kojoj je zdravstveni i ekonomski sistem značajno urušen zbog višegodišnje izraelske blokade i napada.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu. Potencijalno smrtonosni virus se brzo proširio u većini zemalja, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related