U Goraždu mini sajam starih tradicionalnih zanata i domaće radinosti

0
37

Udruženje starih tradicionalnih, umjetničkih zanata i domaće radinosti “Stari grad“, u Goraždu je organiziralo prvi istoimeni mini sajam na platou Biznis centra.

Jasmina Vajić na sajam je stigla iz Rudog kako bi izložila svoje proizvode.

– Bavim se proizvodnjom voća i smatram da su ovo dobre ideje da se malo približi ova vrsta proizvodnje i prerade na tradicionalni način. Trebali bi više raditi i na podizanju svijesti građana jer sve manje jedemo zdravu hranu, uprkos tome što imamo domaće zdrave proizvode, proizvedene bez aditiva – smatra Vajić.

I Suljo Zec iz Goražda mišljenja je da su sajmovi dobra prilika za promociju.

– Svako izlaganje nama mnogo znači jer imamo mogućnost da prezentujemo svoj rad pa i prodamo nešto. Najbitnija je promocija i sajmovi su za to odlična prilika jer kada jednom nešto probaju, građani poslije naručuju te proizvode – ističe Zec.

Udruženje “Stari Grad“ koje je formirano prošle godine, ovu sajamsku aktivnost odlučilo je organizirati iz više razloga, a osnovni je skrenuti pažnju na prisutne probleme u obrtu, poduzetništvu i starim zanatima.

– Ovo je naš pokušaj da skrenemo pažnju na poteškoće koje prate ove oblasti, a cilj nam je da sačuvamo od zaborava našu tradiciju i javnosti prezentujemo dio tih vrijednosti. Nastojimo promovisati potencijale koje nude stari zanati, od zapošljavanja, stvaranja nove vrijednosti do svih ostalih elemenata – kazao je predsjednik udruženja Rehad Deljo.

Pored sajmišta, posjetioci su imali priliku pogledati i foto izložbu, mini šahovski turnir i prisustvovati kratkom predavanju o šumarstvu.