U Goraždu otvorena izložba bošnjačke pobožne poezije

Date:

U okviru manifestacije “Dani Husein ef. Đoza”, u Gradskoj galeriji u Goraždu otvorena je izložba bošnjačke pobožne poezije čiji su autori Elmir Spahić i Mak Tanović.

Organizator ovog događaja je Bošnjačka zajednica kulture (BZK) Preporod – Gradsko društvo Goražde.

Predsjednik BZK “Preporod” u BiH Sanjin Kodrić, premijerka BPK-a Goražde Aida Obuća i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović pozdravili su obnavljanje rada Preporoda u Goraždu te organizaciju kulturnih sadržaja koji se prožimaju kao što je ova izložba koja predstavlja dio bošnjačke književnosti i jedan od izraza njegove kulture i duhovnosti, prenosi Fena.

O izložbi je govorio i jedan od autora, magistar književnosti naroda Bosne i Hercegovine Elmir Spahić, naglasivši da ova izložba predstavlja hronološki presjek bošnjačke pobožne poezije, a otvaranju izložbe prisustvovao je i muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Naglašeno je da u bošnjačkoj književnoj historiji pobožne pjesme imaju svoje tragove još od srednjeg vijeka i slikovitih natpisa na stećcima, pa i kasnije tokom osmanskog perioda, austrougarske vladavine, do savremenog doba.

Izložba bošnjačke pobožne poezije u Gradskoj galeriji u Goraždu bit će otvorena narednih 15-ak dana, a potom putuje i u druge bh. gradove.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related