U Hagu sve spremno za izricanje presude Mladiću, koja će početi u 15 sati

U Hagu je sve spremno za izricanje konačne presude bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću. Kako navode iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) izricanje prwsude počet će u 15.00 sati. Odlukom Mehanizma prenos će se emitovati sa odgodom od 30 minuta, najavili su.

Presudi danas u Hagu, zbog pandemije korona virusa, prisustvuje 80 novinara iz BiH i drugih zemalja, što je manje u odnosu na ranije presude. Interes je bio veliki, ali zbog novonastale situacije broj je ograničen. U jednom improviziranom press centru boravi veliki dio novinara, jedan dio medija izricanje presude pratit će u zgradi, a u sudnici neće biti nikog od medija. 

Izricanje presude u Hagu za Media Centar Islamske zajednice prati urednica IIN Preporod Senada Tahirović.

Glasnogovornica Helena Eglston (Eggleston) pred današnju presudu u jučerašnjem obraćanju nije željela komentarisati Mladićevo zdravstveno stanje, niti prejudicirati da li će presudu pratiti u sudnici, a ranije je najavljeno da njegovi advokati Dragan Ivetić i Branko Lukić neće doći, te da će ga zastupati pravna savjetnica Peta-Luis Begot (Peta-Louise Bagott).

Suđenju, za sada ne prisustvuje ni jedan od advokata odbrane. Nisu se još uvijek pojavili u Hagu, a odbili su i da prate putem video linka. Jedan od advokata obrazložio je da izricanje presude neće pratiti iz zdravstvenih razloga, dok je drugi Mladićev advokat odbio da se pojavi, obrazlažući da želi ispoštovati svog klijenta.

Eglston je kazala da očekuje da iznošenje presude traje oko sat vremena.

Sutkinja Prisca Matimba Nyambe, predsjedavajuća Žalbenog vijeća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, izreći će drugostepenu presudu i konačno zapečatiti sudbinu ratnog zločinca Ratka Mladića.

U Hagu su i članovi Udruženja porodica žrtava iz BiH. Suđenje neće pratiti u sudnici, nego iz improvizovanog prostora.

(Preporod.info)