U Historijskom muzeju otvorena izložba ‘Srebrenica: Genocid u osam činova’

Date:

Izložba “Srebrenica: Genocid u osam činova” otvorena je u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu povodom 25. godišnjice genocida počinjenog tokom proteklog rata u BiH u enklavi Srebrenica.

Ova multimedijalna izložba je otvorena paralelno u Sarajevu, Puli i Tuzli i trajat će do 11. jula, dana u kojem je ratne 1995. godine Srebrenica pala u ruke bosanskih Srba, a uslijedio genocid nad hiljadama Bošnjaka, mještana Srebrenice, kao i drugih ljudi koji su bili prebjegli u taj gradić iz njihovih etnički očišćenih mjesta u dolini rijeke Drine. Izložba se zasniva na internetskom narativu “Srebrenica: Genocid u osam činova”.  

Otvaranjem je ujedno ozvaničen početak kampanje “Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja”, u kojoj je Centar za tranzicijsku pravdu (SENSE), u saradnji s Historijskim muzejom BiH, okupio 15 organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova.

To je najveća dosad regionalna kampanja civilnog sektora pokrenuta s ciljem sprečavanja negiranja ratnih zločina počinjenih devedesetih godina na prostorima bivše Jugoslavije.

Sadržaj izložbe su fotografije, video materijali i drugi dokumenti, podsjetnici na stravične razmjere genocida; na sudske procese pred međunarodnim tribunalom u Hagu i svjedočenja preživjelih žrtava.

Svi materijali će biti prikazani i tokom navedene kampanje. Dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred Haškim tribunalom, kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, s detaljnim opisima kako je Tribunal istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene jula 1995. u Srebrenici.

Kampanja čiji je cilj sprečavanje negiranja ratnih zločina istovremeno će se realizirati na internetu – društvenim mrežama i portalima, a svi navedeni video materijali će biti online prikazani na društvenim mrežama Historijskog muzeja BiH i ostalih organizacija uključenih u kampanju.     

Tokom jotvorenja izložbe prikazan je film o genocidu “Jedna sedmica u julu”.

Film sadrži dokumente o početku i daljnjem razvoju kobnih julskih događaja iz 1995., autentične snimke o ponašanju zločinaca i svjedočenju preživjelih, a u jednom dijelu i stravične slike likvidacije nekoliko žrtava, kao i snimke o masovnim grobnicama.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related