U Iranu uvedene najstrožije mjere od početka pandemije

U okviru ograničenja kojim Nacionalni odbor za borbu protiv koronavirusa, kojim je predsjedavao iranski predsjednik Hasan Rouhani, pokušava kontrolisati COVID-19, u narednih 15 dana u regijama proglašenim “crvenim, narandžastim i žutim” primjenjivat će se karantin. 

Ograničenja će se primjenjivati u narednih 15 dana u 160 provincija i okruga u crvenim regijama, 208 provincija i okruga u narančastim regijama i 80 provincija i okruga u žutim regijama, rekao je Ali Riza, glasnogovornik Nacionalnog odbora za borbu protiv koronavirusa, prenosi Anadolija.

Reisi je izjavio da u tim regijama ima ukupno 79 miliona ljudi koji će za četiri, pet sedmica nakon uvođenja ovih mjera svjedočiti smanjenju broja zaraženih i smrtnih slučajeva.

U okviru ograničenja, radna mjesta osim pekara, tržnica, mesnica, bolnica, apoteki i firmi koje pružaju obavezne usluge bit će zatvorena na 15 dana.

Također, bit će zabranjena i međugradska putovanja. Za one koji se, uprkos zabrani, budu kretali između gradova, predviđene su novčane kazne. 

Zabranjeno je i saobraćanje vozila između 21 i četiri sata. 

Prvog dana ograničenja vidjelo se da su sve radnje u Teheranskoj velikoj čaršiji, zatvorene. Ulice i trgovi također su bili prazni.

U Iranu je registrovana još 12.931 novozaražena osoba, a preminula je 431. 

Broj zaraženih povećan je na 841.000, a preminulih na 44.328.

U teškom zdravstvenom stanju je 5.778 pacijenata, a od početka pandemije oporavilo se 596.136.

(Preporod.info)