U Japanu pronađen novi soj koronavirusa kod putnika iz Brazila

Date:

Novi soj koronavirusa otkriven je kod četiri putnika iz Brazila, saopćilo je nedjelju Ministarstvo zdravstva Japana, otkrivajući najnoviju mutaciju virusa.

Dužnosnik ministarstva potvrdio je da su u toku studije o učinkovitosti vakcine protiv nove varijante koja se razlikuje od visoko zaraznih mutacija koje su prvi put pronađene u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici, a koje su potaknule nagli porast broja slučajeva oboljelih.

– Trenutno nema dokaza da nova varijanta pronađena kod putnika iz Brazila ima visoku zaraznost – kazao je voditelj Nacionalnog instituta za zarazne bolesti Takaji Wakita na brifingu Ministarstva zdravstva.

Brazilsko Ministarstvo zdravstva saopćilo je da su ih japanske vlasti obavijestile da nova varijanta ima 12 mutacija, a jedna od njih već je identificirana i u varijantama pronađenim u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoafričkoj Republici.

Od četvero putnika koji su stigli na tokijski aerodrom Haneda 2. januara, muškarac u četrdesetim godinamaimao je problema s disanjem, žena u tridesetima godinama glavobolju i upalu grla, muškarac u tinejdžerskim godinama povišenu temperaturu, dok žena u tinejdžerskim godinama nije pokazivala simptome.

Svi putnici su u karanteni na tokijskom aerodromu, javlja Reuters.

Nakon velikog porasta broja slučajeva oboljelih od koronavirusa, Japan je u četvrtak proglasio vanredno stanje za Tokio i okolinu.

Ta zemlja zabilježila je oko 289.000 slučajeva zaraze, dok je 4.061 osoba preminula od posljedica koronavirusa.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related