U jeku korone 12.000 ljekara i medicinskih sestara na birou

Date:

U vrijeme kada broj zaraženih korona virusom dostiže rekorde, rukovodioci medicinskih ustanova očajnički upozoravaju kako im fali medicinskog i zdravstvenog kadra. Zbog naglog rasta broja zaraženih postoji opasnost da će pojedine zdravstvene ustanove ostati bez praznih kreveta, posebno na odeljenjima za intenzivnu njegu, gdje se liječe najteži pacijenti.   

Prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice u Sarajevu, ukazao je na veću potrebu medicinara, kako bi se izborili protiv korona virusa.

– Važan je medicinski kadar, posebno medicinske sestre koje su stalno uz pacijente – poručio je Gavrankapetanović.  

Zbog rasta novozaraženih i pretrpanih bolnica, Komora medicinskih sestara – tehničara Kantona Sarajevo (KS) uputila je jučer hitan zahtjev za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara u zdravstvene ustanove, da budu dodatna snaga i pomoć drugim medicinskim sestrama, tehničarima i pacijentima.

Novonastala situacije ne pogađa samo ljekare koji svakodnevno rizikuju svoje živote u borbi protiv korona virusa, spašavajući pacijente, nego i građane koji se “hvataju za glavu”, jer usluge u bolnicama nisu, kako kažu, adekvatne. Oni koji su preživjeli koronu tvrde da je na pet pacijenata raspoređena jedna medicinska sestra.   

– Tri sedmice bio sam smješten na Podhrastovima. Bio sam toliko loše da sam mislio da neću preživjeti. Teško mi je palo to što nismo imali dovoljno sestara koje brinu o nama. Znao sam po tri, četiri sata čekati da neko dođe, vidi šta je sa mnom. Moram priznati, ipak, da su ljekari u ovoj korona krizi naši najveći heroji – kazao je za Preporod.info Meho Drinić. 

Iz bolnica koje smo kontaktirali ističu da su velike gužve, da su pretrpani, ali i da zaposleni ne štede sebe, da čine sve kako bi bolesnicima bila pružena sva potrebna pomoć. Priznaju da im je snaga na izmaku, ali da neće odustati.  

– Jedan mlađi pacijent uzeo me za ruku i suznih očiju tražio od nas da uradimo sve da im pomognemo, da ih sačuvamo. Prihvatio sam njegovu ruku, klimnuo glavu, te se sa svojim kolegama borio za svaki njihov dah, jer su to bili ljudi koji su priključeni na kisik ili na respirator. Hvala Bogu, njega i mnoge smo uspjeli spasiti – kazao je za Preporod.info jedan od ljekara, koji znas je zamolio da ga ne imenujemo.

U vrijeme kada je korona u najvećem jeku podaci govore da se na biroima za zapošljavanje na nivou BiH nalazi više od 12.000 školovanog ljekarskog kadra.

U svim kantonima Federacije BiH nezaposlenih zdravstvenih radnika je oko 10.000, a posao traži najviše medicinskih sestara i tehničara, koji su sada najpotrebniji bolnicama kako bi se izbirile sa korona virusom.

Nezaposlen je i veliki je broj doktora. Tuzlanski kanton (TK) broji veliki broj nezaposlenih u zdravstvenom sektoru, čak 2.176. 

Amela Makul, stručni saradnik za informisanje JU Služba za zapošljavanje TK za Preporod.info navela je da je u ovom kantonu bez posla 2.142 medicinskih sestara tehničara, četiri patronažne sestre, dok je bez posla i 30 laborantskih tehničara.   

– Kada je riječ o visokoj stručnoj spremi, bez posla je 155 doktora medicine, visoko zdravstvenih medicinskih sestra 68, fizioterapeuta visoke zdravstvene spreme 62, radiologa 24, sanitarnih inženjera 21, doktora fizikalne medicine i rehabilitacije četiri – pojasnila je Makul.  

Ništa bolja situacija, primjer, ni u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK). Brojke pokazuju da je nezaposleno 1.590 medicinska radnika, a u Kantonu sarajevu njih 1.604, od čega je čak 657 medicinskih sestara.

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, nezaposleno je 2.019 zdravstvenih radnika, od čega ih je 1.613 sa srednjom stručnom spremom (SSS), 40 sa visokom školskom spremom (VŠS), onih najobrazovanijih sa višom spremom u ovoj oblasti je 466. 

Na birou za zapošljavanje Brčko Distrikta je oko 150 medicinskih radnika i ljekara.    

Podaci pokazuju da je broj novozaraženih pacijenata virusom u našoj zemlji i dalje u porastu. U posljednja 24 sata u KS prijavljeno je 555 novih slučajeva, 13 pacijenata je umrlo.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, od marta prošle godine do danas je zaražeo 145.413 osoba, 122.724 hiljade vode se kao oporavljene, dok je preminulo 5.647 zaraženih.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related