U Kalesiji održana radionica ‘Prepoznavanje lažnih informacija’

Date:

Prepoznavanje lažnih informacija bila je tema današnje radionice koja je održana u Kalesiji za nastavnike Osnovne škole “Rainci Gornji”.

Radionici je prisustvovalo dvanaest nastavnika ove škole, a predavačice su bile Vesima Čičkušić, doktorica komunikologije i docentica Amela Delić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, odsjek Žurnalistika.

– Cilj ovih radionica je edukovati različite generacije kako da se kritički odnose prema medijskim sadržajima – kaže Čičkušić.

– Građani Bosne i Hercegovine, nažalost, nisu dovoljno medijski i informacijski obrazovani te tako nerijetko vjeruju svim sadržajima koje im mediji plasiraju. U mnoštvu tih sadržaja brojne su dezinformacije koje građani ne uspijevaju prepoznati. Posebno je to izraženo kod mlađih generacija, djece osnovnog i srednjoškolskog uzrasta koja su konstantno na mrežama. Zato održavamo ove radionice kako bi edukatore, odnosno nastavnike podučili da svoje učenike upozore na ovakve sadržaje i pomognu im da razlikuju lažne u odnosu na vjerodostojne informacije – rekla je Delić, prenosi Fena.

Ovo je deseta radionica koju organizuje Asocijacija MEDIANA, a pod pokroviteljstvom Evropske unije.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related