U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih porodica, uskoro stižu još tri

Date:

U Karlovac su se uselile prve dvije od 10 sirijskih porodica, a još se tri uskoro doseljavaju u Dugu Resu, piše u nedjelju Večernji list.

Dvije sirijske porodice stigle su u Karlovac. Za njih, kao i za ostalih osam porodica koje će u grad stići u idućih 14 dana, Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje uredio je deset stanova pa će porodice, koje su iz svoje domovine pobjegle pred ratom bez ičega, moći početi normalan život, navodi dnevnik.

Stanovi su uređeni i namješteni za potrebe porodica, što je Hrvatsku stajalo oko milijun kuna, od čega su 75 posto iznosa bespovratna sredstva iz evropskog Fonda za azil, migraciju i integraciju.

Porodice su u izbjegličkom statusu, a u Hrvatskoj su do sada bili u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini. Iduće dvije godine bit će im pružena podrška u integraciji kako bi mogli početi samostalne živote u gradovima gdje će biti smješteni.

Zbog toga će djeca, a u deset sirijskih porodica u Karlovcu biće 48 odraslih osoba i 24 maloljetnika, biti upisana u karlovačke osnovne škole, a djeca koja su u dobi srednjoškolaca, ali u migracijama nisu nastavila školovanje, moći će se školovati u karlovačkim srednjim školama ili proći prekvalifikacije.

Već je pripremljena dokumentacija i porodice su upisane kod karlovačkih liječnika koji će, u prvo vrijeme, imati prevodioce. Odraslima će se pomoći u traženju posla.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related