U kinu “Meeting Point” u Sarajevu otvorena deveta “Sedmica turskog filma”

Date:

 Projekcijom filma “Ljeto u Ankari – oproštajno pismo”, autora Kemala Uzuna, u kojem popularni turski glumac Gurkan Uygun tumači glavnu ulogu sinoć je u sarajevskom kinu “Meeting Point” zvanično otvorena deveta “Sedmica turskog filma” koja će trajati do 15. decembra.

Projekciji su osim Uyguna, specijalnog gosta devete “Sedmice turskog filma”, prisustvovali i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, direktor Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu Mehmet Akif Yaman i brojni ljubitelji filma.

Devetu “Sedmicu turskog filma” organizira Institut “Yunus Emre” uz podršku direkcije za kinematografiju Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

U periodu od 11. do 15. decembra, u 23 bh. grada biće prikazano ukupno sedam filmova turske kinematografije.

Osim filma koji će otvoriti manifestaciju, biće prikazani i filmovi “Mađioničar”, “Djedovi ljudi”, “Ne pričaj mi priče”, “Ayla”, “Družba malih spasitelja” i “Raja iz ulice”. Osim u Sarajevu, turski filmovi biće prikazani u Bijeljini, Brčkom, Cazinu, Čapljini, Fojnici, Glamoču, Jablanici, Jajcu, Kalesiji, Kiseljaku, Konjicu, Mostaru, Prozoru, Srebrenici, Srebreniku, Stocu, Tešnju, Travniku, Varešu, Visokom, Zavidovićima i Zenici.

Glumac Gurkan Uygun, gledaocima u BiH i regiji poznatiji po ulozi “Mematija” iz serije “Dolina vukova” (Kurtlar vadisi), izjavio je po dolasku u Sarajevo da je za glumca vrlo važno da poznaje različite kulture i tradicije.

 -Ovdje se nalazimo kako bi predstavili i našu vlastitu kulturu, kazao je popularni glumac u obraćanju na konferenciji za medije održanoj u ambasadi Republike Turske u Sarajevu, podsjetivši da je i Bosna i Hercegovina poznata po svojoj multikulturalnosti, odnosno po suživotu triju kultura.

20191211_2_39795780_50279425_Web.jpg - U kinu
(AA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related