U Konjicu predstavljena knjiga ‘Nedžmettin Erbakan: život, djelo, ideja’

Date:

Predstavljanje knjige “Nedžmettin Erbakan: život, djelo, ideja”, autora profesora dr. Abdulkadira Madžida, održano je u ponedjeljak navečer u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u Konjicu.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, događaj se održao u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic i Balklanskog centara za analizu i studije BALANS, a u suradnji s partnerom Yunus Emre Institutom iz Mostara.

O spomenutom djelu su govoriti prevoditelj i promotor, direktor Instituta za historiju Sarajevu i predsjednik BALANAS-a dr.sc. Sedad Bešlija i novinar i publicist, također jedan od osnivača BALANS-a Anes Džunuzovic.

Na samom početku konjičani su odgledali kratki dokumentarni film o Erbakanu, koji akcentira njegovu ulogu prema Bosni i Hercegovini.

Džunuzović je prisutne upoznao s osnovnim biografskim podacima autora knjige prof.dr. Abdulkadira Madžida i dao riječ prevoditelju spomenutog djela dr. Sedadu Bešliji, koji je govoreći o njegovom značaju između ostalog istakao da je Erbakan bio jedan od lidera koji je imao značajnu ulogu u 20. stoljeću.

-Nama u Bosni je posebno važno govoriti o Erbakanu kao prijatelju, koji je uložio značajne napore za muslimane i islam na ovim prostorima tokom agresije na našu zemlju  od 1992. do 1995. godine- kazao je Bešlija.  

Nedžmettin Erbakan jedan je od najuticanijih muslimanskih lidera u 20. stoljeću. Cijeli svoj životni vijek (1926-2011.) posvetio je vraćanju političkog, kulturnog, ekonomskog, društvenog dostojanstva i samopouzdanja muslimanima Turske i muslimana svijeta općenito. Izdanak je uglednog intelektualno-duhovnog kruga muslimana Turske koji baštini tradiciju još iz osmanskih vremena. Bio je vanserijski đak i student, a kao inženjer, doktor znanosti, zadužio je Njemačku svojim izumom na temi paljenja motora za tenkove Leopard. 

S prijateljima je osnovao islamski pokret “Milli Gorus” (Narodni pogled) sa zadatkom da muslimane u Turskoj i svugdje u svijetu vrati u društveni epicentar, a tursku državu na mjesto u svijetu koje joj je kroz stoljeća pripadalo. U toj borbi nastojao je na ideji islama okupiti, ujediniti i organizirati muslimane svijeta i države sa većinski muslimanskim stanovništvom. 

-Riječima, djelom i perom borio se protiv aktuelnog svjetskog poretka kojeg predvodi rasni imperijalizam. Širio je vidike muslimanima u pogledu razumijevanja islama kao sveobuhvatne ideje i vjere. Tražio je i nudio rješenja za spas cijelog čovječanstva. Budio je muslimane iz sna. Odrekao se svoje akademske karijere zarad borbe za obespravljene. U svojoj teškoj borbi nailazio je na stalne prepreke. Zatvarani su i on i njegove političke partije. No, nikada nije poklekao i odustao. Na kraju, postao je i premijer 54. Vlade Turske, ali vrlo brzo udaljen pučem od “duboke države” i vanjskih neprijatelja- saopšteno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Trasirao je put obnove za one koji su došli poslije njega. Učinio je mnogo za neovisnu Bosnu i Hercegovinu i bosanske muslimane u njoj tijekom 1992-1995. godine.

Na kraju je Bešlija istaknuo da je djelo “Nedžmettin Erbakan – život, djela, ideja” u izdanju Balkanskog centra za analizu i studije – Balans iz Sarajeva, samo jedan mali znak pažnje i zahvalnosti tom velikanu muslimanskog svijeta za sve što je učinio za nas i čovječanstvo općenito, navodi se u saopštenju.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related