U Konjicu predstavljena knjiga o Srebrenici

0
171

Predstavljanje knjige “Srebrenica: hronologija jednog zločina ili šta se desilo s Mirnesom Osmanovićem”, njemačkog autora Matthiasa Finka održano je u srijedu navečer u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u Konjicu.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, događaj se održao na završnici manifestacije ”Dani knjige, Konjic 2020”, u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic s partnerima Institutom Yunus Emre iz Mostara i izdavačkom kućom ”Dobra Knjiga”, priopćili su iz Narodnog univerziteta Konjic.

O spomenutom djelu su govorili književnik Hadžem Hajdarević, član Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava dr. Sabahudin Šarić te novinar sedmičnog magazina Stav Hamza Ridžal. 

Izdavačka kuća “Dobra knjiga” u srpnju ove godine prevela je i objavila kapitalno djelo njemačkog autora Matthiasa Finka “Srebrenica: hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem”.

Na više od 1100 stranica Fink detaljno opisuje događanje od vremena osnivanja stranaka, prvih eskalacija, opkoljavanja Srebrenice, gerilskog ratovanja i naposlijetku, sve do završnih faza genocida tijekom srpnja 1995. godine. 

-Do sada nije napisano djelo slično ovome o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Ovo je svojevrsna enciklopedija- osvrnuo se na knjigu Šarić.

Svakog jedanaestog u mjesecu održava se promocija knjige u nekom od gradova širom naše zemlje.

-Posebna je vrijednost knjige što ju je napisao stranac i što je podržana od jednog od vodećih njemačkih instituta za istraživanje zločina. Ovakve narative o genocidu mi trebamo njegovati, kazao je direktor izdavačke kuće “Dobra knjiga- Izedin Šikalo. 

Knjiga “Srebrenica: hronologija jednog zločina ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem” kapitalna je studija o najvećem ratnom zločinu u na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata, navodi se u priopćenju.

-Ne bi bilo pogrešno reći da je ova studija, koja na preko 1.000 stranica nudi iscrpnu genealogiju genocida, jedna od najvažnijih i najozbiljnijih knjiga ikad napisanih na ovu temu. Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjih istraživanja koje je autor proveo po narudžbi Instituta za društvena istraživanja u Hamburgu. Ovaj institut vrijedi za jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih u Saveznoj Republici Njemačkoj, a poseban ugled stekao je istraživanjima na području nasilja u društvu u 20. stoljeću- kazao je o spomenutom djelu novinar Ridžal, prenosi Fena.

Istaknuo je kako se autor godinama bavio srebreničkim genocidom, te kako je autor sam poduzimao i sudjelovao u brojnim istraživanjima u Bosni, skupivši informacije i izjave od desetina svjedoka.

(Preporod.info)