U KS danas počinje vakcinacija protiv sezonske gripe, kasni se mjesec dana

U Kantonu Sarajevo (KS) danas počinje vakcinacija protiv sezonske gripe. Ministarstvo zdravstva KS i Zavod zdravstvenog osiguranja KS osigurali su 9.400 besplatnih doza vakcina, koje su distribuirane u Javnu ustanovu Dom zdravlja KS.

Vakcinisanje ove godine kasni u glavnom bh.gradu, s obzirom da se ranijih godina s vakcinisanjem počinjalo 1.oktobra, kada zvanično počinje sezonska gripa.  

Vakcinacija počinje u svih devet Organizacionih jedinica JU Dom zdravlja KS sa pripadajućim lokalitetima: (Stari Grad – 740 doza, Centar -1550 doza, Novo Sarajevo – 1530 doza, Novi Grad – 1580 doza, Ilidža – 1520 doza, Hadžići – 580 doza, Vogošća – 730 doza, Ilijaš – 460 doza i Trnovo – 100 doza). 

Preporučena je vakcinacija rizičnih grupa među kojima su penzioneri, osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, osobe s invaliditetom, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata, zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama, u MUP-u KS, gradskom javnom saobraćaju, kao i u obrazovanju, nauci i kulturi i novinari. 

Svi osiguranici dužni su imati zdravstvenu knjižicu te odgovarajući dokument, koji dokazuje da pripadaju nekoj od navedenih kategorija, saopćeno je iz Press službe JU DZKS. 

U napomeni se navodi da je zbog pandemije korona virusa termin vakcinisanja protiv sezonske gripe za 2020/2021 posebno određen u trajanju od dva sata.  

Raspored vakcinisanja možete pogledati ovdje.

(A.N./Preporod.info)