U KS dvostruko više oporavljenih od novozaraženih koronavirusom

U Kantonu Sarajevu broj oporavljenih od COVID-19 u protekla 24 sata gotovo je dvostruko veći od broja novozaraženih, saopštili su predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo koji su javnost informisali o epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

O trenutnom stanju u Kantonu Sarajevo kada je COVID-19 u pitanju govorili su članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović i doc. dr. Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Beganović je tom prilikom kazao kako je u protekla 24 sata obrađeno je 820 testova, koji su uzeti u periodu od 23. do 26. novembra.

Broj novozaraženih je 239, od tog broja 159 (65,27 posto) su osobe koje su već u samoizolaciji i pripadaju porodičnim klasterima ili su bili u kontaktu s oboljelima, javlja Anadolu Agency (AA).

-Ono što je dobra vijest, da je broj oporavljenih u protekla 24 sata dvostruko veći od novozaraženih, a ono što nije dobra vijest da smo u protekla 24 sata imali 11 smrtnih ishoda- rekao je Beganović.

Dodao je kako je u KS hospitalizirano 364 osoba, od toga 276 je u KCUS-u (uključujući izolatorij Podhrastovi), a u Općoj bolnici 88 pacijenata.

(Preporod.info)