U Meki klanjan namaz povodom pomračenja Sunca

Date:

U Saudijskoj Arabiji je danas klanjan namaz koji se klanja tokom pomračenja Sunca, salatu-l-kusuf. Pomračenje Sunca nastupilo je jutros u 07.40.

Prstenasto pomračenje Sunca bilo je vidljivo iz područja centralne Afrike, preko juga Arabije, sjeverne Indije, južne Kine do Tihog okeana. U Mekki je pomračenje bilo djelimično. Globalno gledano, pomračenje Sunca počelo je u 5:46h na Atlantiku, a završilo je u 11:34h na Pacifiku.

– Sunnet je klanjati dva rekjata nafile (poput sabah namaza) i na svakom rekjatu učiniti po jedan ruku’ tokom dešavanja fenomena pomračenja Sunca, u džematu koga predvodi džumanski imam ili imam koga odredi islamska vlast, bez učenja ikameta i ezana i bez kazivanja hutbe – pojašnjava dr. Enes Ljevaković, fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice.

Screenshot 2020-06-21 pomračenje Sunca - U Meki klanjan namaz povodom pomračenja Sunca
Screenshot uživo prenosa namaza tokom pomračenja Sunca

Prema stavu imama Ebu Hanife, imam uči u sebi, dok se prema mišljenju Ebu Jusufa i Muhammeda uči naglas. Pohvalno je poslije namaza proučiti dovu stojeći, okrenut prema džematu, što je bolje, ili sjedeći okrenut prema Kibli. Ovaj namaz se može klanjati i individualno dva ili četiri rekjata, kao što se radi prilikom pomračenja Mjeseca. Poželjno je u ovom namazu Kur’an učiti nešto duže.

– Vrijednost ovog namaza ogleda se u slijeđenju sunneta Muhammeda a.s., koji je prilikom neuobičajenih prirodnih pojava koje mogu izazvati uznemirenost kod ljudi, pozivao na klanjanje namaza, zato što namaz djeluje smirujuće na njih. Kada se desilo pomračenje na dan smrti Vjerovjesnikovog a.s. sina Ibrahima, neki od prisutnih su izjavili da se to desilo zbog te smrti, ali je Vjerovjesnik a.s. to demantirao potvrdivši da su “Sunce i Mjesec dva Allahova znaka – ajeta te da se pomračenje ne dešava zbog bilo čije smrti ili života”, već sukladno Božijim kosmičkim zakonitostima i odredbama – pojašnjava Ljevaković i dodaje da je tom prilikom Muhamed a.s. klanjao dva rekjata namaza kao imam. (Hadis su zabilježili Ibn Hibban i El-Hakim) U tradiciji su zabilježene i druge verzije ovog namaza, koje su prihvatili neki mezhebi i po njima postupaju.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related