U migrantskim centrima grade se mesdžidi

Date:

Tragedija migranata koji se nalaze u BiH je velika i stanje u kojem se nalaze zahtjeva širu društvenu akciju u koju bi trebalo da se uključe sve institucije u Bosni i Hercegovini. Odvojeni od svojih porodica, preživljavaju najteže dane, nadajući se boljem sutra.

Razgovarao: Bakir Silajdžić

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice nedavno je posjetio prihvatni Centar za migrante u Blažuju s ciljem sagledavanja stanja i potreba migranata. Riječ je o Centru koji je u pripremnoj fazi i još uvijek ne radi u punom kapacitetu. Prema riječima regionalnog koordinatora Centra Enesa Kaljanca, trenutno je u Centru od strane Internacionalne organizacije za migrante (IOM) registrovano i boravi 750 migranata samaca, kojima je potrebna pomoć, dok ih se po njihovim podacima na prostoru BiH trenutno nalazi blizu 7.000, a na proljeće se očekuje znatno veći broj.

Prema riječima mr. Emine Bešlije, stručne saradnice Ureda za društvenu brigu, Islamska zajednica od dolaska migranata na područje Bosne i Hercegovine, putem humanitarnih organizacija Crvenog križa i Merhameta kontinuirano pruža pomoć ovoj populaciji. Iskazujući svoju solidarnost i empatiju prema izbjeglicama i migrantima, do sada su izdvojena znatna novčana sredstva i prerađevine od kurbanskog mesa.

– Trenutno izdvajamo novčana sredstva za kupovinu sendviča za migrante koje susrećemo svakodnevno u našem gradu, gdje se akcija podjele odvija u saradnji sa Merhametom. Takođe, za vrijeme bajramskih praznika upriličili smo i posjetu migrantima odnosno porodicama sa djecom smještenih na području Muftijstva bihaćkog -ističe Bešlija.

Dodaje da je nakon obilaska Centra, sagledavanja stanja i potreba, Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice, odlučan u namjeri da nastavi pružati pomoć u skladu sa mogućnostima, a u koordinaciji sa navedenim humanitarnim organizacijama i Internacionalnom organizacijom za migrante (IOM).

Bešlija je za Preporodinfo potvrdila da će u Centru za migrante u Blažuju biti pružena pomoć za obnovu  mesdžida.

– Prilikom posjete prihvatnom Centru upoznati smo s projektom gradnje mesdžida na toj lokaciji za potrebe migranata koji tu borave, a različitih su mezheba. Zahtijevali smo obilazak objekta kako bi ustanovili eventualne nedostatke za nesmetano odvijanje vjerskih obaveza. Obilaskom objekta naišli smo na građevinske radove sanitarnog čvora i abdesthane koje finansira humanitarna organizacija iz Njemačke. Ono što je još potrebno, kako bi se mesdžid stavio u funkciju, jeste prostirka i imam koji će obavljati vjersku dužnost – pojašnjava Bešlija ističući da će Islamska zajednica pomoći kako bi se vjerske aktivnosti u ovom objektu nesmetano odvijale.

– Ured će u narednom periodu, u koordinaciji sa IOM obezbjediti 150 kvadratnih metara prostirke, te u saradnji sa Medžlisom sarajevskim angažovati dva imama – studenta koji će obavljati džuma namaz u Centrima Blažuj i Ušivak – kaže mr. Emina Bešlija,stručna saradnica Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice.

Preporod.info

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related