U napadu u Mijanmaru poginulo pet civila

Date:

Pet civila ubijeno je u utorak nakon što su minobacačke granate pogodile selo u mijanmarskoj državi Rakhine, koja je zahvaćena sukobima.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad. Lokalni mediji su, međutim, naveli da su mještani optužili vojsku za ispaljivanje minobacačkih granata iz vojne baze u blizini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nekoliko pokušaja mirnog povratka Rohingya u njihove domove u mijanmarskoj državi Rakhine propalo je prošle godine, što je dovelo do frustracije među prognanim ljudima, jer im je budućnost neizvjesna u improvizovanim kampovima, što ih je potaknulo da odaberu rizične morske rute kako bi ilegalno prešli u Maleziju, Indoneziju i druge zemlje.

Rohingya muslimani, koje su Ujedinjene nacije opisale kao najugroženiju nacionalnu manjinu u svijetu, suočavaju se sa sve većim progonima od napada iz 2012. godine. Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2018. godine.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine. Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related