U Njemačkoj održan savezni seminar imama Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj

Na samom početku seminara prisutnim imamima se obratio muftija IZBNj Pašo-ef. Fetić. U svome obračanju muftija je ukazao na izazove u imamskom radu unutar džemata sa posebnim osvrtom na mekteb, te društveno okruženje u kojem džemati djeluju. Podsjetio je prisutne da su glavne konstante iskrenog i predanog imamskog djelovanja: zdrava porodica, složan džemat, organizovana i jaka zajednica, a da su odgoj i poučavanje suština imamske misije.

U prvom dijelu seminara riječ je dobio član Mešihata za vjersko-prosvjetnu službu Mehmed-ef. Jakubović, te govorio na temu “Kako unaprijediti mektebsku nastavu na prostoru SR Njemačke?”. Kao drugi referent na temu “Status i položaj Imama u zajednici” svoje izlaganje je održao zamjenik muftije IZBNj Hamid-ef. Pintol.

Na kraju prvoga dana, prije večere i zajedničkog druženja, riječ je dobio Prof. Dr. Hfz. Aid-ef. Smajić. Govoreći na temu “Sindrom profesionalnog sagorijevanja Imama: uzroci, posljedice i prevencija” zadobio je pažnju svih slušaoca i podstakao ih na vrlo plodonosnu diskusiju.

Drugi dan otvoren je predavanjem od strane dva predstavnika Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Kao prvi, riječ je dobio šef odjela za bošnjačku Dijasporu Mensur-ef. Pašalić. U svome referatu podsjetio je na važnost džemata i zajednice u životu Bošnjaka. Drugi referat bio je od strane savjetnika Reisu-l-uleme za odnose sa medijima Muhamed-ef. Jusića. Govoreći na temu “Ekstremizam i vjerski radikalizam. Zašto se mladi okreču radikalizmu?” probudio je u imamima mnoga pitanja kako teološke prirode tako i druge.

U drugom panelu toga dana izlaganje je imao novinar i kolumnista Eren Guvercin na temu “Mediji kreiraju sliku o muslimanima: muslimani između potrebe za distanciranjem i neophodne samokritike”. Kao drugi referent u ovom panelu govorio je sekretar IZBNj Mr. Adem Hasanović na temu “Institut ‘Corpus Coranicum’ i kur’anski rukopisi koji se nalaze u SR Njemačkoj”.

U okviru trećeg i posljednjeg panela vrlo zanimljivo izlaganje imali su Dr. Hfz. Benjamin-ef. Idriz na temu “Uloga i važnost međureligijskog dijaloga i institucionalne saradnje” i Asim-ef. Jelovac na temu “Uloga Imama u pluralnoj/višereligijskoj zajednici”.

Između svakog panela svi prisutni imami, imali su priliku za diskusiju s referentima ovoga seminara.

Moderator seminara bio je sekretar Mešihata mr. Adem Hasanović.

A.H.