U Njemačkoj uhapšen muškarac koji je prijetio napadom na muslimane

Date:

Muškarac je uhapšen u Njemačkoj nakon što je navodno prijetio napadom na muslimane, pozivajući se na primjer čovjeka koji je napao džamije na Novom Zelandu prošle godine, saopćio je u ponedjeljak ured tužioca.

Dvadesetjednogodišnjak iz sjevernog grada Hildesheima osumnjičen je da je na intenet chatu u petak objavio namjeru da izvede napad „s velikim brojem ubijenih“, navodi u saopćenju ured tužioca u Celleu.

On je uhapšen u subotu. Istražitelji su pronašli oružje u njegovom stanu koje je očigledno nabavio kako bi izveo napad i “štiva s radikalno desničarskim sadržajima“, saopćio je ured tužioca. Ime osumnjičenog nije objavljeno.

Sudija je u ponedjeljak naredio njegovo zadržavanje u pritvoru pod sumnjom da je kršio javni red i mir prijeteći krivičnim djelima i finansirajući terorizam, te zbog posjedovanja naoružanja.

Istraga je do sada ukazala da je osumnjičeni dugo vremena razmatrao izvođenje napada kako bi privukao pažnju svjetskih medija, navodi se u saopćenju ureda tužioca.

Tužilaštvo je saopćilo da je on u chatu pomenuo čovjeka koji je napao dvije džamije u gradu Christchurch na Novom Zelandu i ubio 51 osobu u martu 2019. dodajući kako želi učiniti nešto slično. Kazao je da mu je cilj „ubijati muslimane“, navodi se u saopćenju, prenosi AP .

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related