U novembru vježba Srbije, Rusije, Bjelorusije ‘Slavensko bratstvo 2016’

Vježba će se od 2. do 15. novembra održati blizu Beograda, a osim pripadnika ruskih desantnih jeidnica, tri aviona Iljušin Il-76MD prebacit će u Srbiju više od 50 vojnika vojno-transportne avijacije.

U Srbiju će se dopremiti i tri oklopna vozila BMD-2, bespilotna letilica “Tahion” te četiri terenska vozila quad, prenosi Sputnjik na svojoj web stranici na srpskom jeziku.

Prve vojne vežbe “Slavensko bratstvo” održane su prošle godine u blizini Novorosijska.

Srbijansko ministarstvo obrane ranije je saopštilo da je vježba nastavak saradnje između Avijacijskih desantnih jedinica oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije, započete izvođenjem vježbe “Srijem 2014”.

Sputnjik citira ocjene vojnih analitičara da će vježba izazvati negativne reakcije Zapada. “Razlog za te vježbe je veoma jednostavan: NATO se približava ruskim granicama i ‘Slavensko bratstvo’ je još jedan način da se pokažu moć i snaga ruskih desantnih jedinica”, rekao je Anatolij Ciganok, penzionisani ruski pukovnik.

Prva zajednička rusko-srpska vježba u historiji “Srijem 2014” održana je prije dvije godine na poligonu Nikinci kod Rume kada su uvježbavane protivterorističke operacije.

Do 2012. gotovo da nije bilo vojne saradnje Srbije i Rusije, a od 2012. je održano nekoliko zajedničkih vježbi.

Prošle godine održane su 24 vježbe sa stranim partnerima, od kojih samo dvije s ruskom vojskom, a 22 sa zapadnim partnerima. Od početka 2016. realizovano je 116 vojnih aktivnosti s NATO-om, a samo sa Sjedinjenim Američkim Državama 90, prenijela je srbijanska javna televizija.

(FENA)