U Palestini 59 oboljelih od koronavirusa, Al-Aqsa privremeno zatvorena

Date:

Nove mjere koje je jučer proglasio palestinski premijer Mohammad Shtayyeh radi zaustavljanja nove pandemije koronavirusa u Palestini istaknute su na naslovnici tri palestinska dnevna lista.

Objavljeno je o šest novih slučajeva koronavirusa koji su jučer potvrđeni u Palestini – četiri na Zapadnoj obali i dva u Gazi, što iznosi ukupno 59, prenosi WAFA pisanje palestinskih listova.

Gotovo svi tekstovi na naslovnici – al-Quds, al-Ayyam i al-Hayat al-Jadida  su o borbi i uticcaju bolesti u Palestini, u susjednim zemljama i širom svijeta.

Al-Quds navodi da je islamski vakuf u Jeruzalemu privremeno zatvorio džamiju Al-Aqsa, treće mjesto svetog islama, za obavljanje dnevnih namaza kao dio napora da spriječi okupljanje ljudi. Objekti kompleksa džamije Al -Aqsa međutim, ostaju otvoren za osoblje Waqfa i  bit će sa zvučnika džamije pet puta dnevno oglašavan poziv za molitvu.

List Al-Hayat al-Jadida piše da je  otkriće prva dva slučaja koronavirusa u Gazi -muškaraca koji su se vratili iz inostranstva- izazvalo ozbiljnu zabrinutost u blokiranom i osiromašenom pojasu Gaze.

Dnevni list Al-Ayyam piše da će prema naredbi Palestinske monetarne uprave (PMA) banke sljedeće dvije sedmice prestati primati klijente iako će ostati otvorene sa skraćenim radnim vremenom i smanjenim brojem osoblja. PMA je obustavila i rad na berzi.

Također je rečeno da je Izrael prebacio 120 miliona izraelskih šekela (približno 32 miliona dolara) u palestinsku blagajnu kako bi mu se pomoglo u prevladavanju bolesti koronavirusa. Preneseni iznos došao je s oko milijardu šekela (270 miliona dolara) palestinskih poreznih prihoda koje Izrael zadržava više od godinu dana, prenosi WAFA.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related