U Palestini obilježavaju Dan planete Zemlje: Podignite svoju zastavu

Date:

Na svim okupiranim područjima Palestine danas se obilježava 30. mart, Dan planete Zemlje, isticanjem palestinske zastave na prozorima, balkonima i krovovima kuća i zgrada, kao i na džamijama i crkvama.

Radi se o protestima na koje je Vrhovno palestinsko vijeće pozvalo s ciljem odašiljanja poruke u svijet da se Palestinci nikada neće pomiriti sa okupacijom i da će se boriti za Državu Palestinu u granicama iz 1967. godine, u skladu sa rezolucijama UN-a.

– Sjetite se Palestine danas dok ste i vi u jednoj vrsti blokada – poručili su Palestinci iz Gaze.

Na društvenim mrežama su uspostavljeni “digitalni protesti” ovim povodom, putem kojih su prenosili poruke svijetu sa slikama izvješenih zastava na njihovim domovima.

U porukama se poručuje cijelom svijetu da se sjete Palestine i uslova u kojima žive osmu deceniju, kao i svih drugih naroda koji žive pod okupacijom i raznovrsnim blokadama.

– 44. godišnjica dolazi u ova bremenita vremena za palestinski narod, kao i za narode svijeta koji su pod okupacijom ili u izbjegličkim kampovima, što smanjuje našu sposobnost zaštite od najnovije prijetnje kojoj je izložen cijeli svijet – poručili su Palestinci, prenosi Al-Quds Al-Arabi.

Protest će kulminirati u pet sati poslije podne kada će ljudi izaći na prozore i krovove svojih kuća i zgrada, te zajedno pjevali himnu “Moja domovina” i to prenositi putem društvenih mreža, kako bi se poslala poruka svijetu u vrijeme kada svi osjećaju posljedice blokada zbog koronavirusa.

Al-Quds Al-Arabi podsjeća da se obilježavanje Dana planete Zemlje podudara s najnovijim egzistencijalnim izazovima za opstanak Palestinaca na prostoru Negeva, gdje su u toku procesi oduzimanja palestinske zemlje i domova prema “sporazumu stoljeća”.

Vrhovno palestinsko vijeće je upozorilo da se dogovorom Gantza s Netanyahuom povećava rizik od daljeg oduzimanja palestinske zemlje, kao i da se trenutna situacija tzv. zaštite od koronavirusa koristi za pojačan nadzor nad Palestincima i ugrožavanje njihovog opstanka, te nastavlja negiranje prava arapskih građana na nacionalnu i građansku ravnopravnost u Izraelu.

(A.H.H./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related