U Potočarima prikazan film “Quo vadis, Aida?” – Najvažnija i najemotivnija premijera za rediteljicu Žbanić

Date:

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas je održana bosanskohercegovačka premijera filma „Quo vadis, Aida?“ rediteljice Jasmile Žbanić.

Održane su dvije posebne projekcije filma. Jedna za mlade iz Srebrenice, Bosne i Hercegovine i regiona. Druga projekcija filma je upriličena za preživjele žrtve genocida, predstavnike udruženja, i zvaničnike, javlja Anadolija.

Jasmila Žbnanić, rediteljica filma „Quo vadis, Aida?“ kaže da je premijera u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari za nju najvažnija i najemotivnija. 

– Ovo je za mene najvažnija i najemotivnija premijera, jer su tu ljudi koji su preživjeli sve ovo i prema kojima ja osjećam posebno poštovanje. Posebno za žene i majke Srebrenice, jer su to žene koje su prošle nevjerovatne i teške tragične stvari, a opet su smogle snage da nastave i da naprave jako bitne stvari, poput ovog Memorijalnog centra”, rekla je Žbanić.

20201010_2_44773248_58799411_Preview.jpg - Premijerno prikazan film
Žbanić: Snaga majki Srebrenice je vrijedna posebnog poštovanja

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, smatra da je vrlo važno da je premijera filma održana u Potočarima. 

 – Ovo je film koji dolazi u pravo vrijeme jer je naš javni diskurs zapljusnut jednim talasom revizionizma. Naše sjećanje na 90-te, ne samo na Srebrenicu, nego na opsadu Sarajeva, na Tuzlu, kapiju, je pod opsadom na isti način pod kojom su svi ti gradovi bili 90-ih. Ovaj film dolazi u trenutku koji je jako potreban, da ponovo podsjetimo na neke bazične stvari koje su se dogodile – kazao je Suljagić-

Naglašava da je najbitnija reakcija preživjelih žrtava genocida i način na koji će preživjeli doživjeti film. 

– Prva stvar je da se film drži faktografije i u tom smislu film nema manjkavosti. Druga stvar koja je najmjerodavnija jeste reakcija preživjelih. Svi su oni duboko potreseni onim što su vidjeli. Ovo je igrani film, i svi smo potreseni tom umjetničkom interpretacijom stvari koje su im se događale. Kada govorimo o Holokaustu nekoliko stvari nam pada napamet, kao što je film ‘Šindlerova lista’, ‘Pijanist’. To su filmovi pravljeni nekih 50 ili 60 godina nakon holokausta. Ovo je film koji dolazi 25 godina nakon genocida, još uvijek imamo mnogo preživjelih koji se fizički sjećaju svega što se dogodilo – poručio je Suljagić.

20201010_2_44773248_58799406_Preview.jpg - Premijerno prikazan film
Suljagić: Riječ je o filmu koji dosljedno prati činjenice

Današnjoj premijeri filma prisustvovale su i majke Srebrenice. Munira Subašić kaže da je ”velika hrabrost snimiti film o Srebrenici“. 

– Film je jako važan i zbog toga što se kroz film može vidjeti snaga žene. Znamo šta su sve majke i žene uradile nakon genocida, u borbi za istinu i pravdu – rekla je Subašić. 

Današnjoj projekciji filma u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari pored preživjelih žrtava genocida prisustvovali su i brojni zvaničnici i ambasadori. Između ostalih, premijeri filma prisustvovao je i ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related