U povodu 12. rebiu-l-evvela: Mevludi u svim prnjavorskim džematima

Povodom 12. rebiu-l-evvela mjeseca rođenja Božijeg poslanika Muhammeda a.s. u džematu Mravica-Galjipovci, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Prnjavor, večeras je proučen mevlud, čime je otpočeto tradicionalno obilježavanje mjeseca Mevluda u ovom Medžlisu.

U svom obraćanju glavni imam MIZ Prnjavor Fikret-ef. Čelenka istakao je važnost mevluda, te pozvao vjernike da svojim dolaskom uveličaju i ostale mevlude koji će biti upriličeni.

– Uvijek, a naročito u mjesecu njegovog rođenja, imajmo na umu da Allah dž.š. kaže da mi u Poslaniku a.s. imamo najljepši primjer. Veličanjem Allaha dž.š. i slijeđenjem njegovog najodabranijeg Poslanika a.s. i njegovog Sunneta, te dolaskom na mevlude, mi iskazujemo ljubav prema Poslaniku – kazao je efendija Čelenka.

Glavni imam je podsjetio djecu i omladinu da je MIZ Prnjavor raspisao literarni i likovni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola na temu „Od Poslanika a.s. sam naučio/la“, a nagrade najboljima će biti dodijeljene na centralnoj mevludskoj svečanosti u džematu Lišnja.

Nihad-ef. Salihović, imam džemata Mravica-Galjipovci, iskazao je zahvalnost vjernicima iz svih prnjavorskih džemata što su u došli na mevlud kako bi svi zajedno u džematu slavili Svevišnjeg Gospodara i donosili salavate na Božijeg Poslanika.

– U ovoj lijepoj mevludskoj noći okupili smo se s nijetom i namjerom da budemo Allahu dž.š. mili i dragi i da zajedno obilježimo rođenje našeg Poslanika a.s. koji je svjetlo koje je obasjalo čitav svijet. Večeras smo ovdje kako bismo donosili salavate na Muhammeda a.s. jer kada mi donesemo salavat na našeg Poslanika, meleci donose salavat na nas – rekao je efendija Salihović.

U prigodnom vazu-nasihatu, Selim-ef. Odobašić podsjetio je prisutne vjernike da je Poslanik čovječanstvu došao kao dar i kao milost.

– Kada nam neko spomene mjesec muharrem, mi se sjetimo Nove hidžretske godine i poruka hidžre. Kada nam neko spomene mjesec redžeb, mi pomislimo na lijepu noć želja i Lejletu-l-miradž. Na pomen mjeseca ša'bana, mi se sjetimo Lejletu-l-berata, a kad nam neko spomene ramazan, sjetimo se posta, iftara i sehura. Ševval i zul-hidždže bude sjećanje na Bajrame i kod djece na bajram-banke, a kada dođe rebiu-l-evvel mi, muslimani, se sjetimo našeg Poslanika, učimo mevlud i donosimo salavate – istakao je efendija Odobašić.

Efendija Odobašić je podsjetio da je Muhammed a.s. imao najljepše osobine kao što su iskrenost, pravednost, praštanje, ljubav, milost, te da mi, vjernici, trebamo imati uzor u njemu i slijediti njegov primjer.

Nakon mevluda u džematu Mravica-Galjipovci, mevludske svečanosti biće upriličene i u ostalim prnjavorskim džematima. Sutra, od akšama do jacije biće proučen mevlud u džematu Konjuhovci, dok će u nedjelju nakon akšama biti učen mevlud u džematu Babanovci.

Sljedećeg petka, 7. oktobra, mevlud će biti proučen u Gradskoj džamiji u Prnjavoru, dok će centralna mevludska svečanost biti upriličena u subotu, 8. oktobra, u Ferhat-pašinoj džamiji u džematu Lišnja. Istim povodom, u nedjelju, 9. oktobra, mevlud će se učiti i u džematu Puraći.

Obilježavanje mjeseca Mevluda na području prnjavorskog Medžlisa, kao i ranijih godina, biće završeno mevludom za žene u organizaciji Medžlisa Prnjavor i Odjela za brak i porodicu koji djeluje pri ovom Medžlisu.

(Adnan Selimović/Preporod.info)