U Pruscu otvorena izložba o bosanskom jeziku

Date:

U okviru ovogodišnjih 511. Dana Ajvatovice u Domu Hasan Kafije Pruščaka u Pruscu otvorena je izložba pod nazivom Bosanski jezik. Organizatori su BZK „Preporod“ Travnik i Gradska biblioteka Travnik. O izloženim dokumentima, koji govore o različitim aspektima bosanskog jezika govorio je u ime organizatora dr. Dženan Kos. 

– Radi se o radu Udruženja „Centar mreža za dijasporu“ bosanskohercegovačkih istraživača i naučnika, koji su u arhivama Zemaljskog arhiva BiH u Sarajevu istraživali i došli do veoma važnih dokumenata, koji govore o stoljetnoj tradiciji bosanskog jezika. J.U. Gradska biblioteka Travnik je otkupila izložbu i ima prava na njenu neograničenu reprodukciju.

Ovo je odličan način da ova izložba u budućnosti dođe do onih do kojih zaista treba da dođe, a to su : naš narod, naša djeca, naši govornici … Zato što prije svega u javnom, medijskom prostoru, o bosanskom jeziku se danas ne govori ili se govori vrlo malo – naglasio je dr. Kos.

Istakao je kako se naziv bosanskog jezika, njegovo porijeklo, njegovo ime svakodnevno nijeka. Izložba je podijeljena na četiri tematke cjeline.

– Mnoštvo je interesantnih dokumenata kroz različite istorijske etape, koje govore o bosanskom jeziku. 1907. godine je zabranjen, nastavljeno je to kroz Kraljevinu, Socijalističku Jugoslaviju, a nakon Bošnjačkog sabora i vraćanja imena narodu Bošnjak i bosanskog jezika imamo situaciju da 2013. godine u entitetu RS, te kantonima sa hrvatskom većinom u dokumentima, školskim udžbenicima, dokumentima Vlade , službenim listovima se koristi jezik bosanski- naglašava Kos. 

Dvije godine poslije 2015., bosanski jezik se briše i daje se naziv bošnjački jezik, što je apsolutno pogrešno, kaže. On je bosanski jezik i jezik svih onih naroda u Bosni koji ga smatraju svojim, a to nisu samo Bošnjaci.

O tome govore izloženi dokumenti i važno je da se o ovome progovori u sredinama iz kojih su došli posjetioci izložbe, čulo se tokom otvaranja.

(Azam Mandžić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related