U Sarajevu otvorena izložba u znak sjećanja na Hz. Mevlanu Dželaludina Rumija

Date:

“Sjećanje na Hz. Mevlanu Dželaludin Rumi (Šebu-i-Arus)”, naziv je izložbe radova istaknutih bh. umjetnika, koja je otvorena večeras u sarajevskoj galeriji “Preporod” u znak sjećanja na velikog filozofa mistika, pjesnika, pravnika, islamskog učenjaka, teologa i sufijskog učitelja.

Deseta postavka posvećena tom velikanu ljudskog duha i stvaralaštva, ove godine sadrži 25 radova 15 bh. umjetnika, koji su se predstavili putem video radova, kaligrafije, skulpture, akvarela, ulja i akrila na platnu, te kombinovanim tehnikama.

Raznolikost i spajanje kultura i tradicija, našli su se zajedno u umjetničkim djelima, spojenih linijom misticizma i snoviđenja u plesnom pokretu “sema”.

Voditeljica Galerije Mirsada Baljić izrazila je zadovoljstvo kontinuitetom koji je ostvaren u obilježavanju sjećanja na Hz. Mevlanu, kao i emocijom, koju su, inspirisani djelom tog velikog čovjeka, satkali umjetnici, sudjelujući u ovom nesvakidašnjem događaju, slaveći ljubav i univerzalne civilizacijske vrijednosti.

Univerzitetski profesor i autor izložbe dr. Ćazim Hadžimejlić podsjetio je na fragmente iz života Hz. Mevlane, podsjećajući na sadržaj i poruke jednog od njegovih djela – Mesnevije, koja svjedoči o vrhuncima duhovne inspiracije iskazane kroz ljubav, prenosi Fena.

Prema njegovom kazivanju, UNESCO je 2008. godine proglasio Hz. Mevlanu čovjekom godine, a povodom 800 godina od njegovog rođenja

Skulptor i saradnik na projektu Adis Lukač podsjetio je na Rumijeve stihove “ko traži taj će naći”, a što implicira da su umjetnici u stalnoj potrazi, preispitivanju kako samih sebe, tako i svijeta – u potrazi za suštinom.

– Neminovno je, prema kojem god pravcu da se okrenemo ta svjetiljka će nas dovesti do jednog i jedinstvenog izvora svjetla, a to je izvor čiste ljubavi i dobrote, uzvišenosti na što je upućivao i Rumi – kazao je. 

Hz. Mevalana se smatra jednim od najznačajnijih mističnih pjesnika islama, koji je pisao na perzijskom jeziku. Ime Rumi je dobio zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, dok naziv Mevlana na perzijskom jeziku znači “naš vodič”. 

Izložba će biti otvorena do 30 decembra, radnim danima od 12.00 do 17.00 sati.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related