U Sarajevu premijerno prikazan film “Fuad”, višestruko nagrađivano filmsko ostvarenje

Date:

U prostorijama turskog kulturnog Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu večeras je premijerno prikazan film “Fuad”, višestruko nagrađivano filmsko ostvarenje s Emreom Kizilirmakom u glavnoj ulozi.

Film donosi priču u policijskom inspektoru kojeg igra Kizilirmak, a koji je s pet godina svjedočio ubistvu svojih roditelja.

Priča čiji je scenarist i režiser Erdal Rahmi Hanay, a u kojoj jednu od glavnih uloga tumači turska glumica Tuvana Turkay, razvija se nakon što policijski inspektor zbog grubog ponašanja prema zlostavljačima žena biva premješten na dužnost u selo kod Ardahana, na jugoistoku Turkiye. Pokušavajući riješiti slučaj ubistva u novoj radnoj i životnoj sredini, policijski inspektor se istovremeno obračunava sa vlastitom prošlošću, ispunjenom traumatičnim iskustvima.

U izjavi novinarima Kizilrmak je podsjetio da je uz glavnu ulogu istovremeno i producent filma, koji je njegovo prvo ostvarenje u tom smislu.

withtoken - U Sarajevu premijerno prikazan film

Izrazivši zahvalnost Institutu “Yunus Emre” u Sarajevu i Turskoj radioteleviziji (TRT), Kizilirmak je rekao da je njegova želja bila da film bude najprije prikazan u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, iako njegovo prikazivanje nije počelo ni u Turkiye.

– Želio sam učiniti jednu ovakvu gestu, veoma sam uzbuđen zbog toga. Prije svega zbog toga što ovdje ima mnogo ljudi koji pohađaju kurseve u želji da nauče naš jezik, a samim tim se pobliže upoznaju s našom kulturom. Smatram da je jako važna ova razmjena u smislu događaja iz domena kulture. Što se tiče filma, sniman je zimi na minus 30 stepeni i njegov scenario je inspirisan stvarnim događajima, stvarnim pričama – kazao je Kizilirmak.

Podsjetio je kako uzbuđenje autoru, glumcu, producentu, donosi sama činjenica da je njegov film ugledao svjetlo dana.

– Ovo naše druženje ovdje je došlo u isto vrijeme s održavanjem Sarajevo Film Festivala. Zbog festivala su ovdje brojni glumci, režiseri, producenti, filmski radnici iz cijelog svijeta. Hoteli su puni, na letovima skoro da nema mjesta. Svjedočimo takvom uzbuđenju ovdje i učestvujemo na panelima, gledamo filmove, upoznajemo ljude i dijelimo iskustva. Iako film nije prikazan u okviru festivala, sama činjenica da sam na njegovu projekciju pozvao učesnike festivala je već velika stvar – istakao je Kizilirmak.

Nakon projekcije filma održano je druženje publike s glumcem Kizilirmakom.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related