U Sarajevu Treća konferencija za mame “MAMF”

Treća MAMF konferencija za mame, čiji je cilj povezati majke iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, održana je jučer u Sarajevu. 

Glavna misija je okupljanje žena iz različitih krajeva BiH o zajedničkim temama, kao što su majčinstvo, briga o zdravlju, poslovni izazovi, ali je to i prilika da se žene zabave, uvežu, poslušaju priče drugih  žena, podijele brige, strahove, ali i ohrabrenja.

Po navodima organizatora iz tima MAMF projekta u čijem se okviru konferencija održava, ove godine je poseban akcenat na aktivnom doprinosu u zajednici jer „ono što činimo i promoviramo može itekako uticati na živote drugih“.  

Kako prenosi Fena, jedan od panelista, specijalista ginekologije i akušerstva Admir Rama, novinarima je tokom konferencije izjavio da je liječenje neplodnosti, kao jedna od današnjh tema, medicinsko-socijalni i gorući problem za sve više parova u Bosni i Hercegovini koji se ne mogu prirodnim putem ostvariti kao roditelji već im je neophodno liječenje odnosno medicinska pomoć.

Do prošle godine, u Federaciji BiH nije bilo zakona za sistemsku pomoć tog nivoa takvim parovima,već su kantoni i drugi nivoi davali podršku, ali nuejdnačeno, neki su sufinansirali liječenje, neki ne.

Pad nataliteta je trend prisutan u Evropi generalno, pa i u Bosni i Hercegovini, gdje 15 do 20 posto parova ima problema s neplodnošću.

Federalni zakon je u primjeni, naglašava Rama, međutim,  liječenje neplodnosti je skupa terapija s nepredvidivim ishodom. S medicinske strane gledano, ne treba odustajati dok god ima šansi za roditeljstvo i liječenje neplodnosti nije više tabu tema. Naprotiv, sve više parova se danas obraća za pomoć, kazao je Admir Rama, specijalista za liječenje neplodnosti.

Paneli 3. konferencije u projektu MAMF su : Zdrava mama i djeca, Priče heroina, Biznis klub i Hrana za dušu.

(Preporod.info)