U Sisku održana mektepska priredba „Poslanik u mom srcu“

Dvosatni program izvelo je preko 50-ak učesnika, isključivo djeca i omladina, polaznici vjeronauka i mektepske nastave u Medžlisu Sisak, kao i posebni gosti večeri, mektepski polaznici džemata Blagaj, MIZ Bos.Novi na čelu sa Emir ef. Nuhićem, imamom džemata Blagaj koji je vokalno solirao dvije ilahije „9 heroja“ i „U Medinu pošao bih“.
Program je koncepcijski i sadržajno osmišljen od strane Muallimskog kolektiva MIZ Sisak, a voditeljice Nermina Hafizović i Melita Hajdarović dale su poseban pečat kreativnim i zanimljivim moderiranjem programa.

Posebne ovacije publike kao i svake godine izmamili su najmlađi učesnici, polaznici mektepske nastave kao i zbor „Mektepski slavuji“ kroz izvedbu ilahija i kasida ali i recitala o Poslaniku.
Program je započeo učenjem odabranog kur'anskog odlomka Emir ef. Nuhića, a potom podizanjem na pozornici ručno izrađenog platna sa motivima ili srcima „Poslanik u mom srcu“ što je izazvalo aplauz prisutnih.

Dramska skupina „Bismillah“ MIZ Sisak pod ravnanjem Aseme Kurtović i ove godine je zaokupila najveću pažnju i simpatije roditelja kroz predstavu „Odgajajte djecu za njihovo vrijeme“ koja je poslala snažne i upečatljive poruke o unutarnjem stanju mnogih obitelji koje ne posvećuju dovoljno pažnje svojoj djeci usljed zauzetosti tekovinama modernog doba.
U završnom dijelu programa omladina MIZ Sisak je osvjetlila ljudsku veličinu i poslaničku misiju Muhammeda a.s. kroz dvije točke „Opis Poslanika“ i „Moj Poslanik me naučio“ prezentirajući stil života i ponašanja Poslanika kao i njegove smjernice za uspješan život.

U prigodnom obraćanju glavnog imama MIZ Sisak Alem ef. Crnkića, naglašena je važnost vjeronauke i mekteba što se najbolje svjedoči i dokazuje kroz ovakve programe u kojima svi uživamo, a koji su odraz naučenog u mektebu.

Jedan od najradosnijih trenutaka jeste kada kao roditelji promatramo svoju dječicu kako ponosno prezentiraju vrijednosti vjere i tada se u nama miješaju osjećaji zadovoljstva i ponosa jer znamo da ako u našem djetetu ne usadimo na vrijeme osjećaj za ono čemu pripada, ako u našem djetetu ne usadimo svijest o vrijednostima do kojih treba držat, onda će netko drugi usađivati što želi i kako želi, poručio je Alem ef. Crnkić.

Zato ne dozvolimo da mekteb bude usput, ako se stigne, već mekteb mora biti prioritet u današnjem vremenu i društvu, mekteb je važna odgojna škola i najvažniji životni predmet od kojeg će ovisiti da li će se vaše dijete znati postaviti pred životnim izazovima, istakao je Alem ef., pozivajući roditelje da budu podrška muallimima u odgoju njihove djece jer je to zajednički cilj i zadatak.
Završna točka programa bilo je proglašavanje pobjednika literarnog i likovnog natječaja „Poslanik u mom srcu“ koji je imao za cilj da potakne i motivira djecu za izražavanjem osjećaja, doživljaja prema Poslaniku.

Tako su dodjeljena posebna priznanja i nagrade za osmero djece koja su bila najuspješnija u svojoj pjesmici, priči ili crtežu, a svima koji su sudjelovali u natječaju dodjeljene su utješne nagrade.
Druženje je nastavljeno i nakon programa sa roditeljima djece i gostima u predvorju dvorane uz tortu i ugodan razgovor.

{galerija}09-12-2018-poslanik-u-mom-srcu-1{/galerija}