U Sjevernoj Makedoniji klanjan džuma-namaz nakon dva mjeseca

Date:

Prvi put, nakon gotovo dva mjeseca, u džamijama u Sjevernoj Makedoniji danas je uz prisustvo vjernika klanjan džuma-namaz.

U protekla dva mjeseca sedmična molitva nije se obavljana zbog mjera protiv širenja koronavirusa. Odlukom Islamske vjerske zajednice Sjeverne Makedonije od 12. maja džamije su ponovo otvorene za obavljanje molitve, a danas je obavljen i prvi džuma-namaz.

Ono što se moglo primijetiti jeste da su se vjernici pridržavali uputa IZ-a u toj zemlji, a koje se odnose na uzimanje abdesta kod kuće, nošenje maske, dezinfekciju ruku, čuvanje fizičke distance. Svaki vjernik je u džamiju ponio i svoju sedžadu (prostirku za obavljanje namaza).

U skladu s mjerama koje je usvojila Islamska zajednica, hutba, obraćanje imama vjernicima tokom molitve, nije trajala više od 10 minuta.

Vjerske molitve u džamijama širom Sjeverne Makedonije obustavljene su 17. marta u sklopu mjere predostrožnosti protiv širenja COVID-19.

Vanredno stanje u zemlji, koje je uvedeno prije gotovo dva mjeseca i dalje se primjenjuje u određenim terminima, uključujući i policijski sat od 19:00 do 05:00 sati. Prema tome, muslimani imaju priliku u džamijama obavljati samo dnevne namaze, odnosno podne, ikindiju i džumu.

Prema posljednjim informacijama koje je objavilo Ministarstvo zdravstva Sjeverne Makedonije, ukupan broj zaraženih COVID-19 je 1.740, dok je 97 ljudi izgubilo život. Od početka pandemije u zemlji se oporavilo 1.251 osoba, a trenutno je evidentirano 392 aktivna slučaja.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related