U Sloveniji se Bajram-namaz neće klanjati, preporučena nafila

Date:

Zbog opće zabrane okupljanja na javnim prostorima, površinama i mjestima za grupe više od 50 osoba, Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji (IZ) donio je odluku da se u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana i drugim vjerskim objektima Islamske zajednice u Sloveniji ne obavi bajram-namaz u nedjelju, 24. maja 2020. godine.

Članove Islamske zajednice, vjernike i vjernice, pozvali su da ostanu kod kuće i provedu bajramske trenutke u krugu svojih porodica. Preporučili su da obave sabah-namaz prije izlaska Sunca te da 45 minuta nakon izlaska Sunca klanjaju 2 rekata nafile (dobrovoljna molitva).

– Odluku smo donijeli tužnog srca, ali zbog velikog interesovanja vjernika da obave bajram-namaz, nismo u mogućnosti osigurati poštivanje uputa i propisa koji su trenutno na snazi u Sloveniji – pojašnjava se u saopštenju Mešihata IZ u Sloveniji.

Zbog epidemije COVID-19, ramazanske aktivnosti Islamske zajednice u Republici Sloveniji bile su znatno umanjene. Od 4. maja ponovo je odobreno obavljanje namaza u džematima u Sloveniji. Pri ulasku u džamiju i druge objekte obavezna je dezinfekcija ruku, nošenje zaštitne maske, poštivanje socijalne distance do drugih ljudi i obavljanje namaza na svojoj serdžadi. Sve upute bile su usklađene sa preporukama Nacionalnog instituta za javno zdravlje i odlukama Vlade Republike Slovenije.

– Svim članovima Islamske zajednice u Republici Sloveniji želimo sretan i blagoslovljen bajram, svim našim prijateljima, komšijama i ostalim građanima želimo mnogo dobrog zdravlja, osobnog mira, sreće, napretka, mnogo sretnih i prijatnih životnih trenutaka – navodi se na kraju saopštenja uz čestitku – Bajram Šerif Mubarek Olsun.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related