U Srebrenici centralna bajramska svečanost u Bijeloj džamiji

U Srebrenici će se bajram-namaz klanjati u osam obnovljenih džamija i to u Gornjim Potočarima, Sućeskoj, Osatu, Slapovićima, Osmačama, Dobraku, Luci i Krušev Dol.

Centralna bajramska svečanost će biti u Bijeloj džamiji.

– Kao svake godine u čaršiji bajram-namaz klanjat ćemo u prvoj obnovljenoj Bijeloj džamiji u Srebrenici. Tu će biti centralna bajramska manifestacija, a nakon namaza bajramski prijem ispred Islamskog centra u Srebrenici. Zatim ćemo obići Memorijalni centar Potočari i proučiti Fatihu našim šehidima – izjavio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice  (MIZ) Srebrenica Damir-ef. Peštalić.

On je podsjetio da se drugi dan Bajrama obilježava kao Dan šehida te je pozvao džematlije da tog dana posjete mezarje šehida u Memorijalom centru Potočari.

Peštalić je uputio i bajramsku poruku vjernicima.

– Nemoj da zaboravite Srebrenicu bez obzira gdje živite. Tokom mjeseca ramazana imali smo izvanrednu saradnju sa našim sugrđanima, kao i s dijasporom. Naši zajednički iftari i druženja kroz ibadete je dugoročno i veoma je bitno da imao tu tradiciju druženja svih nas. Ukoliko budemo ujedinjeni bit ćemo najveća zajednica na svijetu – poručio je Peštalić.

(Preporod.info)