U Srebrenici sutra protesti roditelja bošnjačke djece

Date:

Roditelji bošnjačke djece koja pohađaju nastavu u Osnovnoj školi u Srebrenici sutra će zajedno s djecom održati protest upozorenja. Bošnjačka djeca neće prisustvovati prvom času. Ovo je zaključak večerašnjeg sastanka  roditelja djece bošnjačke nacionalnosti, a zbog posljednjih dešavanja u ovom gradu, nakon što su se pojavile fotografije učenika koji veličaju četnike u prostorijama škole. 

Nakon protesta djeca će nastaviti sa nastavom, a roditelji će predati zahtjeve školi, Pedagoškom zavodu i Ministarstvu obrazovanja RS-a. 

Cilj protesta, kazao je Damir ef. Peštalić za Preporodinfo, jeste da se skrene pažnja menadžmentu škole, nadležnom ministarstvu i nadležnim organima, na diskriminaciju bošnjačke djece u ovoj školi. 

-Nadamo se da će se o našim zahtjevima razgovarati, da će ovi problemi biti riješeni, kako bi škola u Srebrenici bila prihvatljiva za svu djecu u Srebrenicu. Sve dok se u školi slavi četništvo osnovna škola neće biti prihvatljiva za nas i našu djecu. Također, nije prihvatljivo da nastavni planovi, programi, rješenja i drugi zakoni, tretiraju samo jedan narod – kaže Peštalić za Preporodinfo. 

Među zahtjevima roditelja jeste i da se formira savjet roditelja koji ima određenu ulogu u radu škole, a koji je do sada bio ignorisan. Zahtjevi roditelja biće u potpunosti definisani sutra, te predati nadležnim organima od kojih se očekuje da na zahtjeve odgovore u roku od sedam dana.  

Podsjećamo, u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, koju pohađa 70 posto bošnjačke djece, jučer je obilježena krsna slava Svetog Save, što je praksa koja se sprovodi u svim školama u manjem bh. entitetu. Prilikom proslave na društvenim mrežama pojavila se i slika djece s četničkim obilježjima. 

704658EE-D72B-450D-A1A8-DA83B9F55367.jpeg - U Srebrenici sutra protesti roditelja bošnjačke djece

Djeca srebreničkih imama nisu prisustvovala ovom obilježavanju, smatrajući ovu praksu diskriminirajućom. Istovremeno, svojim sugrađanima koji slave taj dan poželjeli su sve najbolje, uz nadu da će predstavnici srpskog naroda prihvatiti činjenicu da pored njih žive i drugi narodi, kao što su vijekovima živjeli, uz obostrano uvažavanje. 

Nakon objavljivanja fotografije, stigle su brojne osude, a iz MIZ Srebrenica kazali su da direktor škole i zaposleni ignorišu činjenicu da u tu školu idu djeca i drugih vjera.

Preporodinfo

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related