U Srebrenici svečano otvorena “Šehidska džamija” (VIDEO)

Na otvaranju džamije bio je prisutan reisu–l-ulema IZ u BiH dr. Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, sarajevski imami iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo kao i Srebrenički imami, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef.Peštalić, te mnogo brojni bošnjaci iz Srebrenice i dijaspore.

Reisu–l-ulema IZ u BiH dr. Husein ef. Kavazović je u svome obraćanju istakao da je otvaranje ove džamija u Petriči znak da iz pepela dižemo život u Srebrenici.

“Braćo i sestre, vidim vas ovdje, naravno vidim bol i tugu na vašim licima, ali takođe vidim i veliku nadu na vašim licima. Vidim vas u nadi da ćemo obnoviti život ovdje, i svaki dan ga obnavljamo i podižemo.

 

Ova džamija u Petriči je znak da iz pepela dižemo život u Srebrenici. Nadamo se da ćemo iz godine u godinu biti na svojim nogama, na svom tlu, svoj na svome.

 

 

Ja vjerujem u Božije proviđenje, vjerujem u hrabrost svojih Srebrenčana. Ako igdje života u Bosni bude, biće ga u Srebrenici i neće se moći uništiti.

 

Ako iko bude mogao dati život Bosni, dat će ga Srebrenica, zapamtite to – kazao je Kavazović, dodajući da traži od Bošnjaka da budu jedni uz druge.

 

 Pozvao je Srebreničane da dolaze u Srebrenicu i to ne samo na 11 juli.

Dolazite, jer ovdje su očevi i djedovi vaši, ovdje je u Srebrenici sve naše bosansko, sve naše bošnjačko i muslimansko. Nada koju vi pokazujete za nas je ohrabrenje.

 

 

Neka ova džamija bude mjesto okupljanja svih dobrih ljudi, svih muslimana, njena vrata neka budu otvorena gdje ćemo ulaziti i dušu odmarati i napajati te nositi ljubav, a ne mržnju. Mi ne možemo mrziti, možemo samo voljeti i nadati da će i drugi voljeti. Zločince će stići pravda na ovom ili onom svijetu, i danas dovimo za dobrobit naše djece, za mir u Bosni i Hercegovinu i bolju Srebrenicu ” – poručio je reisu–l-ulema.

Srebreničanin Meho Tepić vakif je obnovljene “Šehidske džamije” u srebreničkom džematu Petriči. Njegova želja je bila da džamija nosi naziv “Šehidska džamija”, jer je tokom rata izgubio tri brata i tri bratića, a u mjestu Petriča tokom rata je ubijeno 183 džematlija. Inače, Tepić je jedan od velikog broja Bošnjaka koji je svoj život proveo van svoje domovine.

 

 

Petrička džamija spominje se u historijskom arhivu 1604.godine. U prvom Svjetskom ratu je porušena, a nakon je toga je obnovljena i tokom rata je bila često oštećena. Preko puta ove džamije sam rođen, i trojicu braće sam izgubio. U spomen na braću, bratiće, te 183 džematlije sam pomogao izgradnju džamije u Petriči – kazao je Tepić.

 

Ove godine navršava se petnaest godina rada Damira efendije Peštalića u Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica .

Nema veće časti, nego biti imam u Srebrenici. Sjećamo se početka povratka u Srebrenici. Danas imamo veliki broj povratnika, među njima mladi i obrazovani ljudi. Imamo dosta mladih bračnih parova, dosta se djece rađa. Imamo trista učenika upisanih u osnovnoj školi, 90 djece je upisano u mekteb u Srebrenicu, 120 u mekteb u Potočare, rađa se život u Srebrenici. Molim vas da ne zaboravite Srebrenicu i uključite se svi u ponovno rađanje života u Srebrenici – rekao je Peštalić.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Srebrenice nakon rata obnovljeno je 18 džamija, a u procesu obnove su još četiri džamije .

 

RTV BIR