U Srebrenici svečano otvorena “Šehidska džamija”

 Na otvaranju džamije bio je prisutan reisu–l-ulema IZ u BiH dr. Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, sarajevski imami iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo kao i Srebrenički imami, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef.Peštalić, te mnogo brojni bošnjaci iz Srebrenice i dijaspore.

Petrička džamija spominje se u historijskom arhivu 1604.godine. U prvom Svjetskom ratu je porušena, a nakon je toga je obnovljena i tokom rata je bila često oštećena. Preko puta ove džamije sam rođen, i trojicu braće sam izgubio. U spomen na braću, bratiće, te 183 džematlije sam pomogao izgradnju džamije u Petriči – kazao je Tepić.

Ove godine navršava se petnaest godina rada Damira efendije Peštalića u Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica .

Nema veće časti, nego biti imam u Srebrenici. Sjećamo se početka povratka u Srebrenici. Danas imamo veliki broj povratnika, među njima mladi i obrazovani ljudi. Imamo dosta mladih bračnih parova, dosta se djece rađa. Imamo trista učenika upisanih u osnovnoj školi, 90 djece je upisano u mekteb u Srebrenicu, 120 u mekteb u Potočare, rađa se život u Srebrenici. Molim vas da ne zaboravite Srebrenicu i uključite se svi u ponovno rađanje života u Srebrenici – rekao je Peštalić.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Srebrenice nakon rata obnovljeno je 18 džamija, a u procesu obnove su još četiri džamije.