U Teočaku završen Kamp prijateljstva, mladi iskazali spremnost za saradnju

– Trideset učesnika iz sedam gradova u BiH učestvovalo je na edukativnim, kreativnim i sportskim radionicama posvećenim međuopćinskoj i međuentitetskoj saradnji mladih i njihovoj ulozi u sprečavanju radikalizacije i nasilnog ekstremizma – kazao je Feni koordinator Koalicije za borbu protiv mržnje “Društvo bez predrasuda” Enes Avdičević.

Po njegovim riječima, učesnici su tokom trodnevnog treninga posebnu pažnju posvetili prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma, kao jednog od globalnih problema sa kojima se mladi ljudi suočavaju.

 – Tri zaista emotivna dana, tokom kojih su mladi pokazali spremnost za saradnju, učili o važnosti zajedničkog rada, društvenog dijaloga, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Veoma smo zadovoljni postignutim jer su mladi opravdali naša očekivanja – naglasio je Avdičević.

Da je potrebno što više uključivati mlade u ovakve aktivnosti smatra učesnica kampa Mirela Smaješević koja ističe da je veoma zadovoljna izborom tema tokom radionica, te da je naučila kako se boriti protiv predrasuda i stereotipa, kako rješavati konflikte nenasilnim metodama.

(FENA)