U toku su Dani bijele trake u Zagrebu: Sjećanje na zločin ne blijedi, blijedi samo mržnja

Na početku događanja, okupljene je pozdravio i Dane bijele trake otvorio Branko Lustig, zagrebački Židov koji je kao dječak preživio užas holokausta, a zatim je pročitan kratki odlomak iz pisma upućenog okupljenima od strane predjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Predsjednica je poručila kako bi željela da ovo događanje doprinese što boljem rasvjetljavanju zločina počinjenih nad Hrvatima i Bošnjacima u zapadnoj Bosni tijekom proteklog rata te bude podsticaj za podizanje spomen obilježja žrtvama u Prijedoru i na mjestima nekadašnjih srpskih koncentracijskih logora.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine želi po treći put pridonijeti obilježavanju sjećanja na 3.173 ubijenih i nestalih civila Prijedora te ukazati na potrebu izgradnje dostojanstvenog spomenika žrtvama, čemu se vlasti Republike Srpske još uvijek protive.

Stjepan Kljuić, novinar, političar i član ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je kako je prostor između Prijedora i Sanskog mosta mjesto najvećeg zločina u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. “To je stradanje naroda ravno Vukovaru, Sarajevu i Srebrenici”, kazao je on.

“Međutim, ne samo da je opstruirano nalaženje jama u koje su žrtve bacane, nego je cio proces zaustavljen, a Zagreb i Sarajevo nisu pokazali nimalo ozbiljne akcije u odnosu na Beograd i Banja Luku da bi se rehabilitirale brojne žrtve”, poručio je Kljuić.

Po načinu i brzini ubijanja te posljedicama koje su proistekle, to je stradanje Hrvata koji se nikada više neće vratiti na te prostore i oni su praktički izbrisani, kazao je Kljuić i dodao da su se Bošnjaci, muslimani u pojedinim selima vratili.

“Ostale su samo pojedinačne i skupne nakane pojedinih entuzijasta kroz udruge da se taj problem ne zaboravi, a zvanični Zagreb i Sarajevo su potpuno digli ruke i od trenutne vlasti, koja je par excellance negativna, od Nikolića, Vučića do Gojković, oni ne traže satisfakciju za ove ljude, oni su te ljude zaboravili”, kazao je Kljuić.

Nazvao je Kljuić šokom i tragedijom nedavno postrojavanje u Sarajevu počasne čete u čast Aleksandra Vučića koji je, rekao je, četnički vojvoda.

Svjedokinja tragičnih događanja na tom prostoru tijekom rata i pravnica Jadranka Cigelj poručila je kako se dobro zna tko su idejni tvorci svega što se događalo na prostoru sadašnje Republike Srpske (RS), no nije htjela govoriti o konkretnim imenima.

Cigelj je izjavila kako RS “nije administratitvna tvorevina nego država u državi, sa svim karakteristikama države”.

“To je država sa svim institucijama, sa svojim zakonima, sa svojim, samo ne kažu vrhovni, nego okružnim sudom i sa svojim istim ideološkim ciljem, a to je pripojenje Srbiji ili samostalna država, što im svjetska politika ustvari dopušta”, rekla je Cigelj.

Kazala je kako su neki počinitelji zločina kažnjeni, drugi su u zatvoru, a neki su umrli prirodnom smrću, no dodala je kako su neki idejni tvorci još uvijek živi.

Događaj koji se ovih dana obilježava bijelim trakama nazvala je tipičnim genocidom, jer je Prijedor, kaže, bio u okruženju 70 kilometara sa neprijateljskom vojskom, a nije imao niti jednoga vojnika da bi mogao ustati u obranu. Stala je u obranu šačica sa manje od sto ljudi, rekla je Cigelj.

“Ne minoriziram Srebrenicu, ali u Srebrenici su bili prpadnici BiH Armije, da smo ih mi imali, vjerujte da bi Prijedor danas bio dio Bosne i Hercegovine. Plašim se da se umanjuju i brojke i žrtve”, kazala je bivša zatočenica logora Omarska.

Cigelj je poručila kako uspomene na strahote koje je proživjela ne blijede, već da blijedi samo mržnja. Poručila je da dok god postoji Republika Srpska, prostor Balkana ne obećava mirno rješenje problema nego ostaje jedno žarište.

U okviru Dana bijele trake sutra, u četvrtak, će se u Islamskom centru u Zagrebu održati predstavljanje istraživačko naučne knjige autora Muje Begića “Genocid u Prijedoru: Svjedočanstva”. U subotu se predstavlja knjiga “Mama, ovdje ima svjetla” autorice Mirvete Mrkalj-Durben, a u nedjelju 31. maja na Trgu bana Jelačića otvorit će se štand s edukativnim materijalom i dijeliti bijele trake.
(AA)